Republica Senegal – cea mai occidentală ţară din Africa de Vest

La 4 aprilie, Republica Senegal sărbătoreşte Ziua naţională – aniversarea proclamării independenţei (1960).

Cultură

Având o suprafaţă de 196.722 kmp, Republica Senegal este situată în vestul Africii şi se învecinează cu Mauritania (nord), Mali (est), Guineea şi Guineea Bissau (sud), Gambia (înconjurată din trei părţi de Senegal) şi Oceanul Atlantic (vest). Republica Senegal, potrivit worldpopulationreview.com, are o populaţie de 15.589.485.

Un element esenţial al culturii senegaleze, specific, de altfel, Africii de Vest, este reprezentat de aşa-numiţii ‘‘grioţi”, un fel de povestitori polivalenţi, al căror rol principal este să menţină vie istoria ţării din care fac parte. O astfel de persoană este o adevărată enciclopedie, fiind capabili să reţină, în detaliu, sute de ani de istorie africană şi locală. Pe lângă expertiza lor în genealogie şi istorie, grioţii sunt familiarizaţi cu muzica, literatura şi tradiţia artistică a Senegalului.

Cel mai popular stil de muzică din Senegal este mbalax, de fapt un amestec original de muzică modernă, jazz, soul şi chiar rock, la care se adaugă ritmurile de sabar, un instrument tradiţional de percuţie. Senegalul cuprinde mulţi experţi în folosirea sabarului, lucru deloc surprinzător având în vedere că, înainte de a deveni un instrument pur muzical, a fost un mijloc de comunicare între diferitele triburi.

Cel mai reprezentativ artist senegalez este, conform revistei Rolling Stone, Youssou N’Dour, cântăreţ, percuţionist, compozitor, actor. Între anii 2012 şi 2013, acesta a fost şi ministrul Turismului şi Culturii senegaleze. Un alt nume important al scenei senegaleze este grupul Star Band, din care a făcut parte şi Youssou N’Dour. Ulterior, unii membri au părăsit trupa pentru a forma Orchestra Baobab, cu un stil caracteristic grupului etnic Mandinka.

Primul african ales membru al Academiei Franceze a fost poetul senegalez Leopold Sedar Senghor. Pe lângă talentul său scriitoricesc, acesta a fost şi un politician de succes, fiind primul preşedinte al Senegalului, în funcţie timp de 20 de ani (1960-1980).

Un alt nume proeminent al culturii senegaleze este Ousmane Sembene (1923-2007), regizor şi scenarist, caracterizat de Los Angeles Times ca fiind unul din cei mai mari autori pe care i-a avut Africa şi numit ”părintele filmului african”.

La rândul său, Birago Diop (1906-1989) a fost o figură reprezentativă pentru cultura Senegalului.

În Senegal se află şi, deja, faimosul monument ”Renaşterea africană”, o statuie de 49 m înălţime aşezată pe unul din cele două dealuri numite Collines des Mamelles, lângă Dakar, capitala Senegalului. Concepută de arhitectul senegalez Pierre Goudiaby, după o iniţiativă a preşedintelui Abdoulaye, impresionanta statuie a fost dezvăluită oficial la 4 aprilie 2010, după aproape patru ani de lucrări. Este cea mai înaltă statuie din Africa.

Gastronomie

Bucătăria senegaleză este influenţată de cea a Africii de Vest şi de Nord, de cea franceză, de cea portugheză şi chiar de cea spaniolă. Religia islamică, prezentă încă din secolul al XI-lea pe teritoriul actualului Senegal, a adus, la rândul său, modificări în dieta localnicilor.

Având în vedere că, la vest, Senegalul se învecinează cu Oceanul Atlantic, peştele este un element definitoriu pentru bucătăria ţării. Nu sunt ignorate nici preparatele din carne de pui, miel şi vită. Porcul însă lipseşte aproape cu desăvârşire din meniurile senegaleze, în principal din motive religioase.

La capitolul garnituri, sunt folosite alune, cuşcuş, orez alb, cartofi, fasole. În general, carnea şi legumele se mănâncă după ce au fost marinate cu ierburi şi diverse condimente.

Deserturile sunt consistente şi foarte dulci. Uneori se servesc cu fructe proaspete şi sunt însoţite sau urmate de cafea sau ceai.

Printre băuturile populare în Senegal se numără limonada de ghimbir, infuzia de hibiscus, sucul de mango şi cel de buy, fruct al baobabului.

Cel mai reprezentativ fel de mâncare din Senegal este, probabil, Thieboudienne, adică orez cu peşte. Cuprinde peşte marinat cu lămâie, usturoi, ceapă, apoi gătit la cuptor cu sos de tomate, varză, morcovi. Ulterior, este adăugat orezul. Se aseamănă oarecum cu paella, tradiţionala mâncare din Valencia, Spania.

Thiebou yapp sau Ceebu Yapp este carne de vită sau miel mai întâi prăjită, apoi amestecată cu ceapă şi piper negru sau roşu. Carnea e frăgezită cu apă şi muştar şi servită cu orez şi măsline verzi.

Felurile de mâncare maafe se referă la o pastă al cărei principal ingredient este untul de arahide. Dacă în amestec se toarnă mai multă apă, atunci maafe este folosit ca sos.

La capitolul deserturi, se remarcă thiakry, un fel de budincă realizată din cuşcuş. Este îndulcită cu lapte sau iaurt şi conţine stafide, pudră de cocos sau de nucă.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata