Reşedinţa mitropoliţilor Bucovinei şi Dalmaţiei din Cernăuţi

Reședința mitropoliților Bucovinei și Dalmației din Cernăuți înfățișează cu măiestrie, potrivit UNESCO, o sinergie de stiluri arhitecturale, în cadrul unui proiect realizat de arhitectul ceh Josef Hlavka, între 1864 și 1882. Astăzi, clădirea reprezintă corpul central al Universității din Cernăuți.

Complexul, un exemplu remarcabil de arhitectură din secolul al XIX-lea, includea o mănăstire și un seminar, fiind dominat de biserica cruciformă cu dom a școlii de teologie. Ansamblul evidențiază influențele arhitecturale și culturale de la perioada bizantină până la momentul construcției și înfățișează prezența puternică a Bisericii Ortodoxe din timpul conducerii habsburgice, notează descrierea publicată de UNESCO.

Situat la marginea orașului Cernăuți, pe un promontoriu ce poartă numele ”muntele Dominic”, complexul este format din: mitropolie (astăzi, Facultatea de Limbi Moderne) și capela Sf. Ioan din Suceava; fostul seminar, biserica sinodală și fosta mănăstire cu un turn cu ceas, aflate într-un parc amenajat.

Reședința mitropoliților, o îmbinare dramatică de stiluri arhitecturale, exprimă identitatea culturală din secolul al XIX-lea a Bisericii Ortodoxe în interiorul Imperiului Austro-Ungar, într-o perioadă de toleranță culturală și religioasă. Clădirea poartă o mărturie excepțională pentru tradiția culturală a Bisericii Ortodoxe, reliefată de utilizarea formelor bizantine la cupola bisericii, în timp ce decorațiunile de pe plăcile acoperișurilor poartă pecetea culturii populare.

Fuziunea de elemente naționale, bizantine, gotice și baroce a făcut din acest ansamblu un exemplu remarcabil pentru arhitectura acelor vremuri, demn să fie inclus în patrimoniul cultural mondial al umanității (2011).

Potrivit istoriei acestui edificiu, în urma selecției arhitectului Josef Hlavka pentru construcția unei noi episcopii, acesta a cercetat tradițiile de construcție din regiune și a publicat lucrarea „Edificii ale Bisericii Greco-ortodoxe din Bucovina”, într-o publicație austriacă, în 1866.

Propunerile sale au inclus, pe lângă palatul episcopal, și încăperi administrative, săli de reuniune, o bibliotecă, o școală pentru lecții de cor, un muzeu al artei bisericești și o capelă. Lucrările au început în 1864, dar au fost întârziate din diverse motive, printre care și neînțelegerile dintre arhitect și administrația locală, care au dus într-un final la demisia proiectantului. Clădirile și bisericile au fost sfințite în 1882-1883.

Universitatea Națională din Cernăuți a fost fondată la 4 octombrie 1875, printr-un decret dat de Franz Josef, împăratul Imperiului Austro-Ungar, conform paginii oficiale a instituției www.chnu.cv.ua. La început, a cuprins colegii de teologie, filosofie și drept. După dizolvarea Imperiului, în 1918, și unirea Bucovinei de Nord cu România, instituția a fost denumită ”Universitatea Regele Carol I”, conform Karadeniz Press.

Până în 1940, universitatea s-a numărat printre cele importante instituții românești de învățământ superior. În 1989, Universitatea din Cernăuți a primit numele unui renumit scriitor ucrainean din Bucovina, Yuri Fedkovich. Mitropolia Bucovinei, cu episcopii în teritorii din sudul și centrul Europei, a încetat să existe în 1940, mai notează UNESCO. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata