Rezervaţia Biosferei Marea Wadden

Rezervația biosferei Marea Wadden cuprinde, conform UNESCO, cel mai amplu sistem tidal de nisipuri și straturi de mâl din lume. Suprafața inclusă în patrimoniul UNESCO se întinde pe teritoriul a trei state, acoperind Zona de conservare olandeză din Marea Wadden, Parcurile naționale ale Mării Wadden din Saxonia Inferioară și landul Schleswig – Holstein, Germania, și cea mai mare parte a Zonei maritime de conservare daneze a Mării Wadden.

Marea Wadden este localizată în partea de sud-est a Mării Nordului. Se întinde de la orașul Den Helder, din Olanda, în partea de sud-vest, de-a lungul insulelor barieră de pe coasta Olandei, coasta Germaniei și coasta Danemarcei, până la capul Blavandshuk, în partea de nord-est, potrivit descrierii publicate de Secretariatul Comun al Mării Wadden.

Rezervația Marea Wadden este o zonă de litoral relativ plat, format din zone umede constituite în urma interacțiunilor complexe dintre factori fizici și biologici, care au dat naștere unei multitudini de habitate tranzitorii: canale de maree, bancuri de nisip, pajiști cu iarbă de mare, straturi de scoici, terase mlăștinoase, estuare, plaje și dune. Rezervația adăpostește numeroase specii de plante și animale, între care se numără mamifere marine precum foci comune, foci gri și delfini. Experții UNESCO au evaluat că Marea Wadden rămâne unul din cele mai mari ecosisteme intercotidale, unde procesele naturale continuă să funcționeze în mare parte neafectate.

Regiunea Mării Wadden este relativ tânără, luând naștere în timpul perioadei post-glaciare, în urmă cu aproximativ 7.000 de ani în urmă. Evoluția și transformarea zonei continuă și în prezent, anumite părți având o dinamică unică. Datorită valorii sale geomorfologice și ecologice, rezervația a fost inclusă în lista Patrimoniului UNESCO în 2009 și extinsă în 2014, totalizând o suprafață de 1.143.403 hectare.

Este considerată una din cele mai importante zone pentru păsările migratoare, fiind conectată la o rețea de alte regiuni cheie pentru păsările călătoare. Importanța sa nu se raportează numai la contextul căii de migrație din Atlanticul de Est, ci și la rolul, pe care îl joacă în conservarea populațiilor de păsări de apă migratoare din zona Africa — Eurasia. În Marea Wadden, pot fi prezente în același timp, până la 6.1 milioane de păsări și o medie de 10-12 milioane de păsări sunt în trecere prin zonă, anual, potrivit statisticilor UNESCO. Specialiștii afirmă că aproximativ 10.000 de plante și animale diferite conviețuiesc pe pământ sau în apă.

Rezervația Mării Wadden este vizitată anual de turiști, care pot opta pentru evenimentele locale sau pentru traseele de drumeție, ce se întind pe o distanță de 1.200 de kilometri. Experiența unei drumeții din Olanda până în Germania, într-un peisaj de coastă spectaculos pare de neegalat, potrivit prezentărilor de pe site-ul dedicat Rezervației, www.waddensea-worldheritage.org. În prezent, vizitatorii Rezervației pot participa la Zilele Gâștelor Brent (18 aprilie—3 mai 2015), perioadă în care pot fi admirate stoluri de gâște în zona Halligen, din Germania. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata