Românii au preferat locaţiile Bran-Moeciu şi Bucovina, de Paşte

Românii au preferat locaţiile din Bran-Moeciu şi Bucovina pentru petrecerea sărbătorilor pascale şi mai puţin Litoralul românesc, potrivit Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT).

„Românii au dorit să plece şi peste graniţă, în locaţii mai mai apropiate din Bulgaria, Grecia sau Israel precum şi în alte oraşe europene”, a declarat joi (8 aprilie 2010) preşedintele ANAT, Corina Martin, în cadrul Consiliului Consultativ de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT).
Potrivit estimărilor Agenţiilor de turism, membre ANAT, în perioada sărbătorilor pascale circa 60.000 de români au achiziţionat pachete turistice în ţară, iar circa 15.000 în străinătate.

„Ca şi dezavantaj faţă de anul precedent, sărbătorile de Paşte au avut loc în acest an mai devreme, turiştii neavând încă un buget suficient pentru această minivacanţă. Anul trecut, minivacanţa de Paşţe a fost cumulată cu cea de 1 Mai, ambele fiind la o distanţă de nici două săptămâni’, a precizat Corina Martin.
Pe segmentul „vacanţelor în România”, cele mai solicitate destinaţii au fost turismul rural, turismul montan şi turismul balnear, urmate de oraşe, de Delta Dunării şi Litoralul românesc.

Potrivit ANAT, circa 60.000 de turişti au petrecut Paştele în aceste locaţii, din care 15.000 s-au cazat pe Valea Prahovei, Predeal şi Poiana Braşov unde s-a înregistrat un grad slab de ocupare slab, de numai 50 la sută.
Alţi 30.000 de români au fost în zonele de turism rural, respectiv 6.000 în zona Bran-Moeciu, în Bucovina au fost 4.000 de turişti, în Maramureş – 2.000 de turişti, în Mărginimea Sibiului – 2.000 de turişti, iar în Nordul Olteniei – 2.000, conform datelor furnizate de Asociaţia Naţională pentru Turism Rural, Ecologic şi Cultural (ANTREC).

Datele Organizaţiei Patronale a Turismului Balnear din România (OPTBR) arată că aproape 10.000 de turişti au fost în staţiunile balneare. Pe segmentul ‘Sosiri turişti străini'(incoming) s-au înregisrat, în general, turişti din ţările ortodoxe învecinate (Republica Moldova, Ucraina, Bulgaria), dar şi grupuri din Grecia şi turişti individuali din Ungaria, Germania, Austria. Un avantaj a fost reprezentat tot de faptul că Paştele ortodox a coincis cu cel catolic.

„Cifra acestora este greu de estimat, dar nu depăşeşte 5.000. Majoritatea au ales zone montane sau de turism rural (Bucovina, Maramureş, Valea Prahovei), precum şi trasee culturale (Transilvania, Bucovina, Maramureş etc.)’, a precizat preşedintele ANAT.
Conform datelor ANAT, Pentru segmentul ‘plecări în străinătate’ (outgoing), prin agenţiile de turism, cele mai solicitate pachete au fost pentru: Bulgaria (6.000, din care 3.000 doar în Albena); Grecia continentală (3.000 de turişti); oraşe europene (2.000 de turişti); destinaţii mediteraneene operate cu curse charter, respectiv Creta, Rhodos, Antalya, Tunisia, Egipt – Sharm El Sheikh, Tenerife, Israel – (1.000 de turişti).

ANATANTRECcalatoriiMDRTPastesarbatori
Comentarii (0)
Adaugă comentariu