Românii fug de sărăcie pe vapoarele de lux

După medici, infirmiere şi profesori încep să ne plece şi bucătarii, chelnerii, vînzătorii dar şi oameni care lucrează în turism. În ultimul an, tot mai mulţi români aleg să lucreze pe mările şi oceanele din întreaga lume la bordul vaselor de croazieră sau al iahturilor. Marele avantaj atunci cînd lucrezi pe apă este acela că nu cheltuieşti nimic pe cazare şi mîncare, ai servicii medicale gratuite şi, în plus, nu eşti obligat să plăteşti taxe şi impozite la stat. Unde mai pui că vezi lumea gratis, scrie Ziarul Naţional.


Bucătarii şi chelnerii, cei mai doriţi

Cele mai căutate joburi pe vasele de croazieră sînt chelnerii, bucătarii, barmanii, vînzătorii, crupierii (pentru cazinourile plutitoare) dar şi cameristele sau recepţionerii.

Dintre toate, cel mai prost plătit job este cel de cameristă – între 700 şi 1.000 de euro, în rest majoritatea salariilor sînt cuprinse între 1.000 şi 4.000 de euro. Cîteva exemple:

Silversea Cruises angajează chelner pentru o croazieră extra luxoasă de şase stele. Candidaţii trebuie să fi lucrat cel puţin doi ani pe un post asemănător într-un hotel de cinci stele, să fie deosebit de ospitalieri şi să vorbească fluent limbi precum engleza, franceza, spaniola, portugheza sau germana. Contractul se semnează pe şase luni, iar salariul este negociabil la interviu. Ca să ajungi într-un asemenea post ai nevoie de o diplomă de ospitalitate recunoscută de Şcoala Europeană a Hotelierilor, cît şi o bogată experienţă în domeniul culinar şi cel al băuturilor.

– Iaht de 45 de metri lungime angajează maestru bucătar pentru croaziere pe marea Mediterană şi în Caraibe. Salariul de început este de 4500 de euro pe lună timp de 12 luni cu un concediu de şase săptămîni pe an, plătit. Salariul poate fi discutat şi mărit în funcţie de experienţă.

– Iaht de o sută de metri recrutează stewardese, tinere dornice să lucreze temporar în bucătăria vasului ca apoi să evolueze la postul de stewardese. Cîştigul iniţial este de 80 de euro pe zi. Salariul este de 2000 de euro pe lună, iar una dintre condiţiile de angajare este cunoaşterea limbii franceze.


Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata