Românii pot merge liniştiţi în vacanţele cumpărate în Grecia, dar ar trebui să aibă la ei lichidităţi în euro

Românii pot merge liniștiți în vacanțele cumpărate în Grecia, dar ar trebui să aibă la ei lichidități în euro, precizează reprezentanții Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT), într-o postare pe site-ul propriu.

În relațiile comerciale dintre turoperatorii români și greci nu a intervenit, până în acest moment, nicio modificare care să afecteze vacanțele românilor în Grecia, cele deja contractate prin intermediul agențiilor de turism membre, precum și cele care urmează a fi cumpărate prin aceeași operatori economici, precizează ANAT.

Charterele deja programate către diferite insule grecești vor fi operate în continuare, după același program, iar turiștii vor beneficia de vacanța aleasă. Hotelurile partenere ale agențiilor de turism membre ANAT i-au asigurat pe turoperatorii români de continuitatea parteneriatului și de oferirea condițiilor de cazare contractate de către turiștii români.

‘Românii care pleacă în perioada următoare în Grecia ar trebui să aibă la ei lichidități în euro. Este, de altfel, o recomandare pe care au făcut-o și alte patronate de turism din Europa, mai ales după decizia de închidere a băncilor în această săptămână și limitarea retragerilor de la bancomate’, a declarat Aurelian Marin, președintele ANAT.

Pe de altă parte, cei care pleacă în Grecia continentală cu mașina proprie sunt sfătuiți să alimenteze cât mai aproape de granița cu Grecia pentru a preveni înghesuiala de la stațiile de alimentare.

Grecia este destinația preferă de români în 2015, în primele cinci ale anului fiind înregistrată o creștere a vânzărilor pachetelor turistice cu 20% față de aceeași perioadă a lui 2014. Estimările ANAT arată că peste 120.000 de români au optat în 2015 pentru o vacanță în Grecia.

În perioada mai-septembrie, turoperatorii români au programate chartere zilnice către insule grecești, respectiv chartere cu autocarul către Grecia continentală. Aproximativ 30-35% dintre românii care ajung în Grecia pleacă pe cont propriu.

Premierul elen Alexis Tsipras a anunțat, duminică, impunerea unor restricții asupra mișcărilor de capital, limitând retragerile zilnice de numerar la 60 de euro. În plus, băncile elene vor fi închise până în 6 iulie, fiind afectate și sucursalele băncilor străine din Grecia.

De asemenea, Alexis Tsipras, a anunțat organizarea unui referendum având ca temă ultima ofertă de acord făcută Greciei de către creditorii săi. Decizia cu privire la referendum a provocat stupoare și i-a determinat pe europeni să lase să expire, marți seară, programul de asistență financiară de care beneficia Grecia. În lipsa unui acord cu creditorii până la sfârșitul lunii iunie, Grecia nu va putea achita o tranșă de 1,5 miliarde de euro către FMI, ceea ce o va plasa în incapacitate de plată și va deschide o perioadă de incertitudine puternică pentru întreaga zonă euro. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata