Sălaj: Expediţie în Laponia a cercetătorilor de la Grădina Botanică Jibou

Un grup de cercetători de la Centrul de Cercetări Biologice – Grădina Botanică din Jibou vor face în perioada 2-13 iunie o expediție în Laponia, în scopuri științifice, dar și educaționale, pentru a lua contact cu modul de viață și cultura populației sami din zona respectivă.

„Vom fi opt persoane, cu două mașini. Avem mai multe obiective, și de natură științifică, legate de proiectele noastre de cercetare, de natură educațională, dar și de popularizare a zonei noastre, a Sălajului, a Jiboului. Vom merge practic în Laponia, în zona de nord a Peninsulei Scandinave, care cuprinde parte din Norvegia, Suedia, Finlanda și Rusia, în partea estică dar nu mergem în zona Rusiei. Acolo trăiește un grup etnic distinct față de norvegieni, suedezi sau finlandezi, și anume laponii, care se numesc sami. Au o limbă a lor, au obiceiurile lor. O temă pe partea educațională este modul în care populația sami folosește plantele în viața lor de zi cu zi”, a declarat miercuri, Cosmin Sicora, directorul Centrului de Cercetări Biologice (CCB) Jibou.

Acesta a adăugat că obiectivele științifice vizează studiul cianobacteriilor din zonă, centrul din Jibou având în derulare un amplu proiect privind studiul producerii de bio-hidrogen de către cianobacterii, ca sursă importantă de energie nepoluantă prin captarea energiei solare, dar și îmbunătățirea colecțiilor Grădinii Botanice.

„Practic, vrem să ajungem în partea de ecosistem de tundră. Vrem să recoltăm cianobacterii pe care studiem pentru producerea de hidrogen, să facem niște studii privind adaptarea plantelor superioare la condiții de lumină continuă — practic acolo e continuu zi, față de zona temperată unde e alternanța de zi-noapte; vrem să colectăm material biologic pentru colecțiile grădinii botanice de ierbar”, a precizat Cosmin Sicora.

Directorul CCB Jibou a menționat că cercetătorii români vor avea și un seminar de prezentare a studiilor și a zonei Sălajului la Universitatea din Trondheim, din Norvegia, la invitația unui profesor universitar.

Costurile expediției în care se vor parcurge circa 10.000 de kilometri sunt estimate la 30.000 — 35.000 de lei, banii provenind din sponsorizări, alături de un sprijin financiar din partea Consiliului Județean Sălaj. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata