Salina Praid – relaxarea şi vindecarea din adâncuri

La 120 de metri sub pământ, într-o fostă galerie a Salinei Praid, aproape șase mii de oameni își îngrijesc sănătatea sau se bucură de clipe de relaxare. Pentru a ajunge la Baza de tratament a Salinei Praid, important obiectiv turistic al României, se parcurge cu autobuzul o distanță de 1.250 de metri, după care, în fața vizitatorilor, se dezvăluie o lume de basm.

Lumina reflectată de pereții de sare și vocile discrete ale vizitatorilor dau senzația unui spațiu intim, în care cu toții se cunosc și se respectă. Mulți dintre cei care coboară în subteran au nevoie de aerul sărat pentru a-și trata problemele respiratorii, iar ceilalți aleg să-și găsească liniștea într-un spațiu neconvențional.

Unul dintre ghizii Salinei Praid ne spune că actuala galerie de vizitare s-a deschis în anul 1980, după ce exploatarea sării se sistase acolo cu un an în urmă. Salina se vizita încă din 1965, dar într-o altă galerie, care a fost închisă și s-a deschis apoi actuala bază de tratament.

”Galeria are, în unele locuri, o lățime de 20 metri, iar înălțimea este cuprinsă între 12 și 18 metri. În perioada de vară avem până la șase mii de turiști pe zi. Baza de tratament este deschisă tot timpul anului, doar în noaptea de Revelion avem o singură zi liberă”, explică ghidul.

Șeful Serviciului de Turism al Salinei Praid, Donath Laszlo, spune că facilitățile de relaxare oferite pacienților și turiștilor s-au înmulțit în ultimii ani. Într-o parte a galeriei este amenajat un parc de aventură, perfect securizat, unde copiii mai mari și adulții pot parcurge trasee de dificultate diferită. Puțin mai încolo se aud glasuri de copii care își consumă energia într-un spațiu de joacă gonflabil, iar alții se dau în leagăne sau se uită la un film, cinema-ul 3D având un succes foarte mare în rândul celor mici, dar și al adulților. Deoarece cei mici se plictisesc repede, pentru ei a fost organizat și un spațiu de creație, unde pot picta sau realiza diferite figurine din plastilină.

Doritorii pot face și mișcare în subteran, întrucât au la dispoziție mese de ping-pong, dar pot participa și la ore de gimnastică, ținute de un antrenor, acestea fiind extrem de benefice pentru pacienți, în condițiile în care astfel pot inhala mai mult aer sărat. Tot în subteran, pasionații de Internet au acces la wireless, iar cei care doresc să bea un ceai sau să servească masa au la dispoziție o cafea și un restaurant.

Iar facilitățile nu se opresc aici. De câțiva ani s-a deschis și o Galerie a vinurilor, unde se găsesc aproximativ 500 de sortimente, din 36 de podgorii din țară. Aici se organizează degustări de vinuri și de mâncăruri tradiționale și tot aici s-au organizat, în ultimii ani, opt nunți și mai multe botezuri.

”Vara avem clienți foarte mulți, iarna e un pic mai greu, dar nu ne plângem. Am ajuns la 500 de sortimente de vinuri din toată țara pentru care se pot organiza degustări, dar oferim și mâncăruri tradiționale, cu meniu fix: caș, cârnați și slănină. Putem organiza aici nunți și botezuri pentru 150 de oaspeți, iar dacă numărul este mai mare ne putem extinde spre restaurant și putem ajunge la o mie de oameni”, a spus responsabilul Galeriei Vinurilor, Murvai Istvan.

În subteran este deschisă și o capelă ecumenică, unde se țin slujbe ortodoxe, reformate și catolice, dar și un mic muzeu cu istoricul salinei.

Din documentația pusă la dispoziție de conducerea salinei, aflăm că muzeul a fost realizat de către minerii și personalul tehnic de la Salina Praid, iar lucrările au fost proiectate și conduse de artistul fotograf Plajas Istvan. În cadrul muzeului pot fi admirate unelte și obiecte de lucru începând din secolul al XVIII-lea, care au fost utilizate în extracția sării, dar pot fi descoperite și frânturi din istoricul salinei, din fotografiile și panourile expuse.

Pe traseul de ieșire din Baza de Tratament, la ”Orizontul 60” se află zona de vizitare Panorama Mina Iosif, unde se poate vedea cum se făcea cândva exploatarea sării din subteran.

”Tratamentul de speleoterapie și climatoterapie cuprinde practic inhalarea aerului din mină, fiind foarte util în cazul bolilor căilor respiratorii (boli astmatice, bronșitice și alergice). După statisticile medicului de specialitate din comună, dr. Fazekas Emese, se poate observa că în cazul acelora care revin la tratament de trei-patru ori și reacționează pozitiv, scade numărul și intensitatea crizelor astmatice și crește capacitatea de rezistență a organismului”, se precizează în documentație.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata