Sângeorz-Băi şi Băile Figa – trecutul şi prezentul turismului balnear bistriţean

Turismul balnear din județul Bistrița-Năsăud are o tradiție de patru secole, iar stațiunea Sângeorz-Băi, situată pe cursul superior al râului Someșul Mare, la circa 50 kilometri de municipiul Bistrița, era una dintre destinațiile de vacanță predilecte pentru mulți români până acum 25 ani.

Ulterior, lipsa investițiilor substanțiale în infrastructura de cazare a făcut ca numărul turiștilor din Sângeorz să scadă de la an la an. Din urmă a venit, însă, stațiunea Băile Figa, inaugurată în urmă cu patru ani lângă orașul Beclean (aflat la 40 kilometri de municipiul reședință de județ), în urma unei investiții din fonduri europene.

* Orașul Sângeorz-Băi a devenit cunoscut ca stațiune balneară încă din secolul al XVII-lea. Stațiunea dispune de izvoare de ape minerale bicarbonatate, clorate, sodice, calcice, magneziene, iar în cura balneară se mai utilizează nămolul mineral și mofetele.

Despre apele minerale de la Sângeorz-Băi se spune că rivalizează, din punct de vedere al proprietăților lor, cu cele de la Vichy (Franța) și Karlovy Vary (Cehia), fiind căutate pentru tratamentul afecțiunilor tubului digestiv, bolilor hepato-biliare, bolilor metabolice și nutriționale, dar și al bolilor reumatismale.

Stațiunea este dotată cu instalații pentru electroterapie și hidroterapie, pentru aerosoli și inhalații, pentru împachetări cu nămol mineral cald și cu parafină și cu săli de gimnastică medicală și fitness.

Faptul că Sângeorz-Băi era o destinație cunoscută de vacanță este dovedit și de existența a două hoteluri, unul cu o capacitate de 900 locuri și al doilea de 600 locuri. În urmă cu doar câteva decenii, acestea erau pline și constituiau imaginea de referință de pe vederile pe care le trimiteau acasă cei care veneau aici pentru tratament sau ca să se relaxeze.

Pe lângă aceste hoteluri au apărut pensiuni și vile, însă, în prezent, numărul turiștilor a scăzut atât de mult, încât pe timpul iernii cele două mari unități de cazare fie lucrează în sistem de avarie, fie își trimit integral angajații în șomaj tehnic.

Primarul orașului-stațiune, Roland Venig, spune că, anual, numărul turiștilor nu trece de 5.000 de persoane, iar aceștia sunt reprezentați în cea mai mare parte de pensionarii veniți cu bilete de tratament și de elevii care își petrec vacanța de vară în tabăra de la Sângeorz-Băi, singura funcțională din județ. Din acest motiv, administrația locală nu încasează mai nimic din taxa de cazare, pentru că pensionarii și elevii sunt scutiți de plata acesteia.

Primăria Sângeorz-Băi a reușit să obțină, totuși, bani europeni pentru reabilitarea infrastructurii-suport pentru dezvoltarea și îmbunătățirea activităților turistice, în baza unui proiect derulat în comun cu municipiul Turda din județul Cluj, care s-a finalizat în anul 2012. Au fost modernizate zece străzi care duc spre obiectivele turistice, aleile din parcul stațiunii și parcările aferente, mobilierul urban, la care s-au adăugat lucrări la rețeaua de apă-canal și la iluminatul public.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata