Secretele nopţii de la Viena, gazda Eurovision 2015

0

Capitala Austriei, care este mereu un punct de mare atracție turistică, așteaptă să primească un număr considerabil sporit de vizitatori săptămâna viitoare, când va găzdui, din 19 până în 23 mai, cea de-a 60-a ediție a concursului de muzică Eurovision.

Cu un aspect proaspăt, datorat renovărilor și amenajărilor efectuate cu acest prilej, cu o agendă culturală încărcată de evenimente, precum și cu clasicele sale comori de arhitectură, Viena nu va da nimănui ocazia să se plictisească în așteptarea concertelor din semifinalele competiției, din 19 și 21 mai, sau a marelui spectacol de gală din 23 mai. Iar nenumăratele sale restaurante, baruri, cafenele și cluburi vor avea o contribuție considerabilă în acest sens.

Cotidianul spaniol ‘ABC’, care face câteva recomandări, în special pentru cei dornici să se bucure de farmecul Vienei ‘by night’, sugerează o plimbare pe Dunăre, pe Donaukanal, ale cărei maluri au devenit un nou centru al vieții marelui oraș. Cu noile sale debarcadere, din care pleacă la fiecare 75 de minute ambarcațiuni care fac legătura între Viena și Bratislava — așa-numitele Twin City Liners, această cale fluvială a modificat într-o anumită măsură atât arhitectura, cât și stilul de viață al capitalei austriece.

Într-o clădire inaugurată în 2010, din portul Wien City, se găsește restaurantul Motto am Fluss, un reper pentru cei interesați de gastronomie, dar și de lumea mondenă din Viena.

În apropierea acestuia, se găsește Sauna Frisco, binecunoscută publicului gay, împreună cu uriașa Kaiserbründl, care se recomandă pe propria pagină de internet ) ca fiind ‘probabil, cea mai frumoasă saună pentru bărbați din lume’. Frecventată și de Ludwig Viktor, fratele mai mic al ultraconservatorului împărat austro-ungar Franz Josef, extrem de eleganta clădire a băii publice are patru etaje, cuprinde un restaurant, oferă numeroase servicii gen spa și are atât o intrare foarte vizibilă, cât și una mult mai discretă.

Deși nu duce lipsă de clienți, se poate anticipa că, în perioada următoare, la Kaiserbründl va fi mai aglomerat decât de obicei, având în vedere că, în mod tradițional, la concursul Eurovision merg să asiste mulți membri ai comunităților de homosexuali. Se așteaptă ca această tendință să fie mai marcantă în 2015, având în vedere că Viena organizează această ediție a competiției grație victoriei înregistrate anul trecut de reprezentantul său, cântărețul transsexual Conchita Wurst.

Atente cu acest aspect și insistând asupra caracterului tolerant al orașului lor, autoritățile din Viena au anunțat, de multă vreme, că se vor preocupa ca toată lumea să se simtă bine, inclusiv cei din diferite minorități sexuale. S-au ținut de cuvânt, una dintre dovezi fiind modificarea multor semafoare, care nu mai afișează pentru pietoni uzuala siluetă a unei singure persoane, ci pictograme cu cupluri hetero și homosexuale.

Viena este renumită și pentru muzica sa, dar nu numai cea clasică sau de operă. De exemplu, clubFlex este recunoscut printre cele mai bune pe plan internațional din lume datorită sistemului său de sonorizare sofisticat și vedetelor muzicii alternative care sunt invitate să concerteze acolo.

Gumpendorfer Straße este o altă zonă care merită vizitată. Situată în apropierea Cartierului Muzelor, această stradă secundară, gri și puțin frecventată cu ani în urmă, este un veritabil fenomen. Întinerită total prin barurile și cluburile înființate în clădirile sale, a devenit un loc de neratat nu numai pentru localnici, ci și pentru cei în trecere prin Viena.

Café Sperl, care se găsește acolo, este una dintre cele mai frumoase cafenele din capitala austriacă, dotată cu vechi mese de biliard care încă se mai folosesc, If Dogs Run Free este un bar de cocteluri foarte bine cotat la ora actuală, iar Phil oferă posibilitatea de de a combina o cafea cu relaxarea pe câte o canapea din anii 1950-1970, care este de vânzare.

Cinematograful Top Kino este și un bun restaurant, menționează ‘ABC’, sugerând, totodată că, pentru o masă de inspirație asiatică, se poate alege unul din restuarantele din zonă, cum ar fi ShanghaiTan și Ra’mien. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata