Staţiunea Ocna Sibiului, considerată „Litoralul Ardealului” şi „Lacul fără fund”, cu legendele sale

„Lacul fără fund”, unul dintre obiectivele cele mai cunoscute din Sibiu, aflat în stațiunea balneoclimaterică Ocna Sibiului, are o adâncime de „doar” peste 30 de metri, dar și-a primit numele după legendele care îl învăluie. Se spune că în apa lui au dispărut pentru totdeauna un căruțaș cu căruța trasă de doi cai și o Dacia 1100.

O altă legendă care circulă, însă, este aceea că în lacurile de la Ocna nu se poate îneca nimeni pentru că, indiferent dacă știi sau nu să înoți, te ține la suprafață datorită concentrației ridicate de sare din apă.

„Lacul fără Fund (Lemnelor) s-a format pe locul salinei ‘Francisc Grube’, părăsită în 1775 din cauza infiltrațiilor de apă. Suprafața oglinzii de apă este de 1.665 metri pătrați, iar adâncimea maximă de 32,0 metri. Salinitatea apei la suprafață este de 96 g/l, iar la 6 metri, la contactul cu masivul de sare, ajunge la 318 g/l”, conform site-ului www.ocna-sibiu.ro.

Accesul turiștilor în zonă este interzis, fiind o rezervație protejată.

Turiștii „vânători de mistere” caută Ocna Sibiului pentru a se caza la Vila Mary-Luisa, veche de 101 ani. Legenda spune că aici ar fi îngropată la subsol Luisa, o fată care s-a sinucis din dragoste deoarece tatăl ei nu i-ar fi permis să se mărite cu un fiu de miner. Pentru a elucida misterul morții fetei care a dat numele pensiunii, proprietarul, Ștefan Jung, s-a apucat să sape în subsolul vilei în căutarea osemintelor.

Dincolo de legende, stațiunea Ocna Sibiului reușește să atragă atât de mulți turiști, încât sibienii au botezat stațiunea „Litoralul Ardealului”.

„Județul Sibiu are multe lucruri deosebite pentru atragerea turiștilor, avem două stațiuni balneoclimaterice, Ocna Sibiului și Bazna. Ocna Sibiului, aflată în apropiere de municipiul reședință de județ, este numită ‘Litoralul Ardealului’. Ce este de remarcat e că și înainte, dar mai ales după ce s-a reabilitat prin finanțare europeană, Ocna Sibiului, localitate cu 4.000 de locuitori, mai ales în week-end-uri, dar îndeosebi pe timpul verii, primește aproape 40.000 de turiști”, a declarat vicepreședintele Consiliului Județean Sibiu, Ioan Banciu.

Numai anul trecut, peste un sfert de milion de turiști au făcut baie cel puțin o dată în lacurile sărate de la Ocna Sibiului, conform Direcției Județene de Statistică Sibiu.

„În anul 2013, complexul de lacuri sărate de la Ocna Sibiului a avut peste 250.000 de vizitatori. Numărul locurilor de cazare în Ocna Sibiului este în creștere de la an la an, cu aproximativ 20 %, ceea ce face că, la sfârșitul anului 2013, s-au înregistrat 550 locuri de cazare în stațiune. Încasările din taxa hotelieră s-au dublat în anul 2013 față de anul 2012”, potrivit Direcției Județene de Statistică Sibiu.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata