Staţiunea Straja – destinaţia ideală pentru schi

Straja este o staţiune montană din judeţul Hunedoara, aflată la aproximativ 20 de km de Petroşani. Situată în apropierea municipiului Lupeni, este situată la o altitudine de 1440 în mijlocul Munţilor Valcan, ce condiţionează climatul răcoros.

Straja este staţiunea turistică de referinţă a judeţului Hunedoara şi cea mai bună din sud-vestul ţării. Staţiunea nu a fost foarte  cunoscută, dar acum este în plină dezvoltare. Aici vin în fiecare iarnă turişti din toate colţurile ţării şi chiar din străinătate.

Staţiunea este căutată de turişti în special vara pentru odihnă şi drumeţii, iar iarna pentru sporturile zăpezii.

Printre multele atuuri ale staţiunii se numără şi preţurile, care sunt foarte mici în comparatie cu alte staţiuni, care oferă aceleaşi facilităţi.

În Staţiunea Straja sunt amenajate pentru pasionaţii sporturilor de iarnă 8 pârtii, dintre care una pentru începători. Fiecare este echipată cu instalaţie de transport pe cablu şi instalaţii de zăpadă artificială.  Acestea sunt:  Platoul Constantinescu, Pârtia Lupului, Pârtia Mutu, Pârtia Sfântu Gheorghe, Platoul Soarelui, Pârtia Canal, Pârtia Telescaun şi Pârtia pentru începători.

Patru dintre aceste pârtii beneficiază şi de instalaţie de nocturnă, aceasta făcând posibilă utilizarea pârtiilor până seara târziu.

Fiind aşezate pe un versant nordic, pârtiile au în general zăpadă din noiembrie până în aprilie. Datorită numărului mare şi a dispunerii lor diferite pe verticala muntelui, la Straja se poate schia chiar şi în conditii meteo dificile, însă dacă ai noroc şi prinzi vreme frumoasă, te vei putea bucura de o privelişte splendidă spre Masivul Retezat, masiv muntos ce îşi întinde una dintre culmile principale până aproape de oraşul Uricani.

Zăpada căzută din abundenţă în ultimele zile a făcut practicabile toate pârtiile din staţiune, putându-se schia în cele mai bune condiţii.

La cota 1485 m se înalţa falnică Crucea Eroilor, un monument ridicat în memoria ostaşilor căzuţi la datorie pe versantul nordic al masivului, în cel de-al doilea Război Mondial. Crucea are 9 metri înălţime şi este prevăzută cu instalaţie de iluminat, pe timpul nopţii fiind o adevărată splendoare.

În staţiune puteţi vizita şi Schitul Straja. Locul pe care a fost ridicat acest Schit a fost sfinţit pe data de 21 Mai 1991, ziua în care sunt sărbătoriţi de către ortodocşi, Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena.

Intrarea în Schit se face printr-un tunel lung de 50 de metri pe pereţii căruia este pictat în întregime Calendarul Bisericesc.  Tunelul de acces este împărţit în două, jumătate dedicat Vechiului Testament, iar cealaltă jumătate Noului Testament.

Staţiunea Straja te aşteaptă cu cele mai bune oferte la cazare, pentru a vă putea bucura de sporturile de iarnă alături de toţi cei dragi. Aici există cazare în conditii decente, mâncarea este relativ ieftină, există mai multe restaurante, iar echipamentul de schi poate fi închiriat.

Pentru a ajunge în Staţiunea Straja pot fi urmate mai multe trasee, însă turiştii care vor să viziteze complexul turistic vor trebui să ajungă în primul rând în oraşul Lupeni. Cu maşina se poate ajunge dinspre Petroşani, pe drumul naţional 66A.

Cu trenul se poate ajunge până în gara din Lupeni, apoi mai sunt aproximativ 3 km până la telescaun sau aproximativ 10 km până în complexul turistic Straja.

Drumul auto până în staţiune este asfaltat şi se prezintă în condiţii bune, însă iarna nu este recomandat să urcaţi cu o maşina care nu este echipată corespunzător, drumul fiind destul de abrupt.

Crucea EroilorHunedoarapartii de schiPlatoul SoareluischiSchitul Strajastatiunea Straja
Comentarii (0)
Adaugă comentariu