Statuia făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Şumuleu Ciuc, în centrul unui pelerinaj grandios

La marginea municipiului Miercurea Ciuc, într-un cadru natural deosebit, din care nu lipsesc dealurile înverzite și izvoarele cu apă minerală, veghează, de câteva veacuri, Mănăstirea franciscană de la Șumuleu Ciuc, care adăpostește o statuie făcătoare de minuni a Maicii Domnului.

De aproape 450 ani, în preajma Rusaliilor Catolice, acest loc devine centrul spiritual al credincioșilor care vin să se roage la statuia Sfintei Fecioare în cel mai mare pelerinaj catolic din Europa Centrală și de Est.

Mănăstirea aparține franciscanilor observanți, iar hramul este cel al Sfintei Fecioare Maria.
Veniți la Șumuleu Ciuc în prima jumătate a secolului XV, călugării franciscani au construit o biserică în stil gotic, care, în următoarele patru secole, a fost transformată, completată și reconstruită de mai multe ori.

Potrivit documentației puse la dispoziție de starețul mănăstirii de la Șumuleu Ciuc, Bojte Mihaly, stabilirea în această zonă a ramurii observante a ordinului franciscan a avut loc în anii 1440, după cum atestă bula papei Eugen al IV-lea. Prin acest document ‘se permit șapte ani de indulgență tuturor celor care sprijină cu orice donație biserica aflată în construcție la Șumuleu Ciuc sau o vizitează în săptămâna sărbătorii vizitei Fecioarei la Elisabeta (2 iulie). Biserica gotică nouă avea inscripționată pe fațada principală anul 1448, ca data terminării construcției’.

Istoria ansamblului de la Șumuleu Ciuc este strâns legată de istoria locului, de războaiele care au avut loc în zonă, dar și de lipsa fondurilor care a influențat, în anumite perioade, refacerea lăcașului și, mai târziu, reconstrucția sa.

Biserica veche a fost incendiată de tătari, în 1661, dar ca prin minune au rămas neatinse statuia Fecioarei și altarul Sfântului Anton. Încet-încet, statuii îi sunt atribuite puteri tămăduitoare și tot mai multe persoane vin la Șumuleu pentru a-i cere ajutorul.

Pe măsură ce treceau anii, iar pelerinajul de Rusalii devenea tot mai mare și mai important, dimensiunile bisericii, care a fost extinsă, nu mai corespundeau, motiv pentru care, la sfârșitul secolului al XVIII-lea apare ideea construirii unei biserici de dimensiuni mai mari. Piatra de temelie s-a pus în 1804 și, din cauza lipsei de fonduri, evoluția execuției a fost sporadică și a fost influențată de diverse evenimente, cum ar fi foametea, o furtună care a afectat lucrările sau decesul maistrului zidar. Biserica ridicată în stil baroc este sfințită în data de 20 august 1876, de episcopul Mihály Fogarassy.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata