Tendinţe în alegerea destinaţiilor pentru vacanţa de iarnă 2014-2015

Siguranța și varietatea sunt principalele elemente pe care agențiile de turism le au în vedere în ofertele lor pentru vacanța de iarnă 2014-2015. Confruntate cu bugete tot mai mici rezervate vacanțelor și cu o conjunctură politică sau sanitară care poate șterge destinații turistice de pe hartă de pe o zi pe alta, tour-operatorii s-au văzut obligați să se adapteze și să inoveze.

Ei se pliază acum cu mai multă ușurință la cerere, sunt mai flexibili, oferă destinații lipsite de probleme, fără să abandoneze însă programele de vis. Site-ul lefigaro.fr a reținut cinci mari tendințe pentru iarna 2014-2015, așa cum a reieșit de la Salonul de turism IFTM (International French Travel Market) Top Resa, care se desfășoară în fiecare toamnă la Paris, când agențiile specializate propun destinații pentru lunile următoare.

Prima dintre ele o constituie croazierele. Amatorii de croaziere lungi pot pleca, din Franța, din portul Marsilia, într-un tur al planetei pe două rute: una de 114 zile spre America Latină, cu escale la Capul Horn, în Chile, Insula Paștelui, Tahiti, Australia, Insula Mauritius, Africa de Sud, Capul Verde, iar cealaltă, de 108 zile, tot spre America de Sud, va ajunge în Tahiti, Australia, India, Dubai, Canalul Suez, Italia. Croazierele costă circa 20.000 de euro de persoană, în cameră dublă cu balcon.

O altă agenție propune trei noi croaziere tematice pe „drumul vinului” — Franța, Italia, Spania și Tunisia. În timpul escalelor se fac excursii pe domenii viticole, iar la bordul vaselor au loc degustări și conferințe susținute de specialiști. O săptămână la bord costă în jur de 1.200 de euro de persoană, în cameră dublă cu balcon, iar vasele pleacă din Marsilia și Genova.

Cei care rezistă mai bine la frig pot alege în această iarnă o expediție în Antarctica, cu plecare din Ushuaia (Argentina). De la bord vor coborî bărci cu care turiștii se vor apropia de ghețuri și de coloniile de pinguini. Un loc într-o astfel de excursie costă între 8.000 și 12.000 de euro.

O a patra croazieră poate fi făcută cu trei veliere, replici ale unor vase din trecut, la bordul cărora turiștii pot învăța să facă noduri marinărești, urca pe catarg, practica yoga și diferite forme de meditație și învăța din tainele navigației pe un vas cu pânze, orientându-se după stele. Amatorii se vor îmbarca din Caraibe, iar excursia costă între 1.600 și 1.900 de euro, fără biletele de avion până la locul de îmbarcare.
O a doua tendință este reprezentată de insulele Canare, numite și „insulele soarelui”, considerate a fi la originea mitului grec al Grădinii Hesperidelor. Ele au fost denumite „canare” (din latinul „canis”, câine) datorită numărului mare de foci, numite „câini de mare”, ce existau în insule. Arhipelagul spaniol, detronat un timp de Marea Roșie ca destinație de iarnă, revine în forță în iarna 2014-2015. Insulele Canare sunt o destinație perfectă pentru cine vrea să nu meargă prea departe, să fie în deplină siguranță, să se bronzeze și să vadă uimitoare peisaje vulcanice.
Printre excepționalele atracții turistice din Canare se numără El Teide, cel mai înalt con vulcanic din Spania (3.718 m), impresionant prin peisajele sale cu aspect selenar și unde s-a turnat filmul „Planeta maimuțelor”; orașul Santiago del Teide , cu cea mai mare expoziție europeană de perle și Loro Parque, cel mai mare parc din Europa (135.000 m2), cu cele mai bogate colecții de papagali, pinguini, crocodili, lei, tigri, spectacole cu delfini și lei de mare. Un sejur de o săptămână pe Gran Canaria, cu tot confortul și pensiune completă, costă în jur de 1.000 de euro.
Agențiile propun și sejururi ceva mai ieftine, pe Fuerteventura, una din cele mai sălbatice din Insule Canare, turiștii putând face plajă și baie într-una din cele patru piscine ale hotelului în care sunt cazați. O săptămână într-un hotel de patru stele, cu pensiune completă, pornește de la 799 de euro.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata