Toţi în Grecia, în vacanţă?

Grecia ar putea fi destinaţia ideală pentru apropiata vacanţă de vară. Se fac reduceri de 10% şi 20% la tarifele hoteliere de anul trecut şi la „pachetele” all inclusive, informează revista italiană L’Espresso.

„Preţul depinde. Dacă turistul vine pentru o noapte sau două preţul este de 60 de euro pe noapte, dar dacă rămâne trei nopţi se poate reduce la 50 de euro iar pentru mai mult timp am putea coborî şi mai mulť’, a declarat telefonic pentru L’Espresso proprietara hotelului Villa Gayannis din Pelion (centrul Greciei).
După un an profund afectat de recesiunea economică globală, Grecia a sperat în redresarea turismului, sectorul cel mai important din economia sa, având o pondere în PIB de ceva mai puţin de 20%.

Actuala criză internă şi efectele ei sociale nu promit însă miracole. Protestele de la începutul lunii împotriva măsurilor de austeritate aprobate de guvern drept contrapartidă la pachetul de ajutoare economice oferite de UE şi FMI s-au soldat cu trei morţi şi patru clădiri arse în centrul Atenei.
„O adevărată tragedie”, a explicat Ioannis Retzos, preşedintele asociaţiei hotelierilor din Atena, care a precizat: „În numai două zile rezervările pentru mai şi iunie în hotelurile din Atena s-au prăbuşiť’.

Potrivit Travelocity.com, dacă în general tarifele hoteliere din Europa de Vest sunt în creştere anul acesta comparativ cu anul trecut, cele din Grecia, deja înainte de protestele sociale, au crescut cu numai 4% comparativ, de exemplu, cu 14% în Franţa.
În prezent, situaţia s-a înrăutăţit. În 2009, hotelurile din Atena au înregistrat o scădere cu 18% în materie de încasări, anul acesta scăderea ar putea fi de aproximativ 10%.

„În insule, reducerea preţurilor este şi mai accentuată”, a afirmat Retsos. „În cele mai puţin cunoscute, scăderile ajung până la 30%”, precizează el. Aceste date au fost confirmate de STA Travel, principala agenţie turistică studenţească, potrivit căreia pachetele pentru Grecia s-au vândut cu o reducere de 30%.

Pentru a încerca să ţină în frâu prejudiciile, asociaţia companiilor de turism din Grecia a implementat o campanie de relaţii publice care are drept prim obiectiv Germania, unde resentimentele publice împotriva planului de ajutoare economice pentru Grecia riscă să subţieze numărul turiştilor.
În ceea ce priveşte Italia, Retsos a apreciat: „Cred că turiştii italieni vor continua să vină. Şi ei sunt obişnuiţi cu grevele, întârzierile şi proasta funcţionare”. În vara aceasta ar putea fi numeroase, potrivit L’Espresso.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata