Transmiterea tuberculozei la bordul avioanelor

20

Celor care călătoresc frecvent cu avioane de cursă lungă nu le place să stea alături de o persoană care tuşeşte în timpul călătoriei pentru că se tem să nu fie contaminaţi, mai ales de tuberculoză.

Şi totuşi, un studiu publicat în The Lancet Infectious Diseases (Revista de Boli Infecţioase Lancet) din martie arată că dovezile de transmitere a tuberculozei în timpul călătoriilor cu avionul sunt limitate, scrie revista Le Point.

De altfel, el pune la îndoială recomandările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), potrivit cărora trebuie urmărită evoluţia stării de sănătate la pasagerii care s-au aflat mai mult de 8 ore în vecinătatea unui călător care suferă de tuberculoză pulmonară.
OMS solicită şi interzicerea zborurilor comerciale pentru tuberculoşii contagioşi. În realitate, este suficient să se inhaleze câţiva bacili, care provin de la un bolnav ai cărui plămâni sunt atinşi, ca să fii infectat.

Potrivit OMS, la fiecare secundă se produce o nouă infecţie cu acest bacil în lume. O treime din populaţia Terrei, din care peste 30 % trăieşte în Asia de Sud-Est, este în prezent purtătoarea acestui bacil.
Pentru a evalua mai bine riscul la bordul avioanelor, Ibrahim Abubakar, de Universitatea East Anglia, a analizat 13 studii referitoare la membrii echipajului sau la pasageri după expunerea la bordul avionului la o persoană atinsă de tuberculoză. Numai două studii au adus dovezi convingătoare ale transmiterii tuberculozei.

Din cei 2.761 de pasageri şi membri ai echipajelor depistate, numai 10 au răspuns pozitiv la testul de tuberculină. Până acum, nu a fost raportat niciun caz de tuberculoză activă rezultată dintr-o transmitere la bordul unui avion. Există deci ‘motive care ne fac să ne îndoim de valoarea unei depistări active a pasagerilor unui avion în ceea ce priveşte infectarea cu Mycobacterium tuberculosis’, afirmă Ibrahim Abubakar.
Testarea şi urmărirea pasagerilor suspecţi de tuberculoză pulmonară este o adevărată povară pentru ţările sărace, care pot folosi mai eficient fondurile şi aşa insuficiente în lupta împotriva TBC la sursă, subliniază expertul britanic.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata