Tribunalul Bucureşti – documentar

Tribunalul Bucureşti, una dintre cele mai mari instanţe din România, se află pe Bulevardul Unirii nr. 37, în sectorul 3 al Capitalei.

Instituţia funcţionează în clădirea destinată, iniţial, magazinului Junior. Înainte de a fi închis, după doar 5 ani de la inaugurare, în 1992, magazinul prezenta spaţii comerciale doar la parterul clădirii, restul spaţiului fiind neutilizat.

Clădirea a rămas nefolosită până în anul 1999, când intră în atenţia guvernului şi este declarată imobil de utilitate publică şi interes naţional.

Clădirea este atribuită Ministerului Justiţiei, care a intenţionat să mute în acest spaţiu Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. După ce reprezentanţii acestei instituţii au refuzat mutarea în acest spaţiu, Ministerul Justiţiei a hotărât mutarea în noul sediu a Tribunalului Bucureşti şi a Judecătoriei Sectorului 2. Din vechea clădire a magazinului au fost păstrate atriumul, scările şi vechile holuri, restul fiind în totalitate reconstruit.

Mutarea s-a făcut pe etape, în aproximativ două săptămâni, din vechiul sediu fiind aduse aproximativ 100.000 de dosare.

Noua clădire a Tribunalului Bucureşti a fost inaugurată la 11 decembrie 2006, deşi acesta îşi desfăşoară activitatea aici din 4 decembrie 2006.

Noul sediu al Tribunalului are o suprafaţă de peste 25.000 metri pătraţi, cinci niveluri, scări rulante, birouri pentru judecători şi procurori, sală de conferinţe, spaţii moderne pentru arhivă. Sălile sunt dotate cu mobilier nou, aparatură şi tehnică performantă pentru înregistrarea şedinţelor.

Subsolul, format din două niveluri, are o suprafaţă comparabilă cu construcţia supraterană. Aici sunt amplasate aresturile instanţelor, în funcţie de sex şi vârstă. Celulele sunt construite la standarde europene, fiecare încăpere fiind dotată cu grupuri sanitare şi instalaţii de climatizare. Tot la subsol sunt amenajate spaţii pentru grefieri, arhivele, spaţiile destinate pazei clădirii, precum şi o parcare.

La parter se află zona destinată serviciilor cu publicul, arhivele, registraturile, birourile judecătorului de serviciu, ale procurorilor şi avocaţilor. Etajele unu şi doi cuprind 26 de săli de judecată, camerele pentru deliberare şi birourile judecătorilor. Ultimele trei etaje au accesul restricţionat publicului, fiind destinate personalului tribunalului instanţei.

Costurile necesare renovării clădirii ”Junior” au fost estimate la peste 15 milioane euro.

În fosta clădire a Tribunalului, situată în strada Danielopol nr. 2, lângă Palatul de Justiţie, s-au mutat Judecătoriile Sectoarelor 1 şi 4. Clădirea din Danielopol aparţine Ministerului Justiţiei încă din 14 octombrie 1942 şi a fost atribuită, pentru serviciile Tribunalului Ilfov-Notariat-Ministerul Justiţiei, prin Jurnalul Consiliului de Miniştri nr. 1572 din 21 decembrie 1932.

Din anul 1972, a devenit sediul Tribunalului Bucureşti — instanţa cea mai mare din ţară. Structura de rezistenţă a clădirii a fost afectată de cutremurele din 1977 şi 1986, fapt ce a impus ca în anul 1997 să se execute lucrări parţiale de consolidare, care ulterior au fost abandonate din lipsă de fonduri, fiind apoi reluate în anul 1998.

În anul 2000, a început un amplu proces de renovare a acestei clădiri, iar în anul 2001 clădirea a fost redată circuitului funcţional al instanţelor, cu dotări moderne şi într-o nouă înfăţişare. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata