Tulcea: Pescaturismul, proiect promovat de Ivan Patzaichin pentru dezvoltarea comunităţilor din Delta Dunării

Mila 23, localitate din Delta Dunării, le va oferi vizitatorilor, începând de anul viitor, posibilitatea de a experimenta viața unui pescar din Rezervație, prin intermediul unui proiect derulat în prezent de Asociația ‘Ivan Patzaichin-Mila 23’, parte integrantă a unei strategii de dezvoltare a turismului în Rezervație.

Reprezentantul organizației neguvernamentale, Teodor Frolu, a declarat  că proiectul privind pescaturismul în Deltă a început luna trecută cu selectarea a trei dintre cei cinci localnici care, în primăvara anului viitor, îi vor primi pe turiștii interesați de viața tradițională a pescarilor din Delta Dunării.

‘Creăm un model care va fi replicabil în întreaga Deltă, un serviciu care va aduce plusvaloare comunităților. Acum, orice pescar este mai interesant decât stolurile de păsări și le oferim păstrătorilor tradiției șansa de a pescui mai puțin și de a vinde pește mai scump’, a declarat Frolu duminică, în timpul dezbaterii ‘Sustenabilitatea transportului și turismul de-a lungul Dunării’.

El a amintit că pentru a-și prinde capturile, pescarii trebuie să parcurgă distanțe mari, care-i pot încânta pe vizitatori, pachetul turistic care va fi disponibil începând din primăvara anului viitor fiind una dintre soluțiile practice pentru dezvoltarea durabilă a comunităților.

‘Sunt activități care aduc în prim-plan bărcile tradiționale, un simbol al Deltei Dunării, activități care pot constitui adevărate atracții pentru turiștii iubitori ai mișcării în aer liber. Nu respingem turismul rapid, pentru că și aceasta este o variantă aducătoare de venituri, dar vrem să oferim o alternativă viabilă’, a menționat Teodor Frolu.

În timpul dezbaterii, a fost prezentat proiectul asociației privind transportul sustenabil în Delta Dunării care vizează inclusiv realizarea infrastructurii necesare cicloturismului.

‘În Rezervația Biosferei Delta Dunării, nu este omologat niciun traseu pentru cicloturism, însă prin studiul efectuat au fost identificate cinci trasee, Tulcea-Pardina-Chilia Veche, Periprava-CA Rosetti, Sulina-Sfântu Gheorghe, Sfântu Gheorghe-Gura Portiței și Tulcea-Gorgova. În zonele limitrofe Rezervației, traseele pentru cicloturism sunt favorizate de prezența drumurilor naționale și județene și a suprafețelor de uscat’, a precizat reprezentanta Institutului Național de Cercetare Dezvoltare Delta Dunării (INCDDD), Diana Bota.

Ea a amintit că România și Bulgaria sunt statele europene cele mai întârziate în amenajarea porțiunilor naționale a Eurovelo, proiect european care prevede amenajarea pistelor de ciclism până în anul 2020.

‘Este nevoie de o oficializare a traseelor ciclabile, de promovare a acestora, de o infrastructură corespunzătoare și de includerea ofertei în pachetele turistice’, a menționat reprezentanta INCDDD.

Dezbaterea a reunit lideri ai asociațiilor în turism, reprezentanți ai firmelor de transport naval, dar și parlamentari care au răspuns criticilor privind numărul mare al strategiilor întocmite pentru dezvoltarea zonei.

‘Au mai existat proiecte pentru dezvoltarea turismului în Delta Dunării, dar din păcate lipsa finanțărilor necesare punerii în practică a acestora a dus la situații de genul celor de la Letea, unde există un real potențial, dar localnicii nu au o rețea de apă potabilă. Instrumentul Investiții Teritorial Integrate este șansa acestei zone a Europei’, a menționat senatorul PSD Trifon Belacurencu.

De asemenea, președintele asociației ‘Ivan Patzaichin-Mila 23’, Ivan Patzaichin, și-a exprimat încrederea în soluțiile oferite de specialiști.

‘Cu sprijinul populației și al specialiștilor, sunt convins că Delta Dunării va deveni în curând regina turismului din Europa’, a precizat Patzaichin.

Cea de-a IV-a ediție a Rowmania Fest, organizată de Asociația ‘Ivan Patzaichin-Mila 23’ sub patronajul CE și al Guvernului României, va continua, la ora 17,00, pe faleza orașului Tulcea, cu festivitatea de premiere a Delta Rowmania Triathlon, cea a competiției naționale ‘Descoperă ROWmania’ și cea a concursului de aventură urbană ‘Descoperă Tulcea’. Evenimentul se va încheia, în Piața Civică, prin proiecția filmului ‘Marfa și banii‘, regizat de Cristi Puiu, iar pe faleză, cu spectacole ale comunităților locale, concertele rock susținute de Zephir, Zona Zero, Victor Solomon&Florian Stoica și de Cristi Minculescu&Nuțu Olteanu. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata