Turcia: Alaçati, destinaţia turistică ce ar putea detrona Bodrumul

La 60 de kilometri vest de Izmir, pe coasta Mării Egee, orașul istoric Alaçati are totul pentru a corespunde unei destinații gypset. Numele acestui oraș se află pe buzele tuturor în Istanbul. Iar rezidenții din Izmir au făcut din această locație escapada perfectă pentru sfârșitul de săptămână, informează site-ul madame.lefigaro.fr.

Situat în peninsula Çesme, Alaçati este noua destinație turistică ce ar putea detrona într-o zi Bodrumul și împrejurimile sale. De câțiva ani, acest oraș revine la viață, în special datorită Cupei mondiale de windsurf PWA (Professional Windsurfers Association), sponsorizată de Pegasus Airlines. În fiecare vară, cei mai mari campioni se întrec cu vântul pe apele turcoaz ale Mării Egee. Anul acesta, campionatul de la Alaçati va avea loc între 26 și 31 august.

În urma acestor concursuri sportive, au apărut întreprinzători care deschid magazine și restaurante care aprind imaginația celor mai rafinate locații din Istanbul. Astfel, Carolina Telese Okman vinde produse vestimentare marca Lisa Corti. Această avocată specializată în dreptul penal al minorilor la Milano l-a urmat pe soțul său aici și a optat pentru schimbarea profesiei.

‘Alaçati avea reputația de a fi un loc pentru pensionari. Noua tendință schimbă complet această imagine. Tot mai mulți tineri se stabilesc aici. Ei lucrează la distanță, prin internet. Viața este mai liniștită aici decât la Istanbul’.

Un alt exemplu este cel al lui Kemal Demirasal, campion la windsurf, familiarizat atât cu apa, cât și cu brânzeturile. Preparatele servite în primul său restaurant, Barbun, satisfac cele mai exigente papile gustative. Noul său restaurant, deschis anul trecut, Alancha, și-a câștigat deja renumele de ‘Noma turcesc’ în anumite reviste, aluzie la restaurantul danez Noma desemnat timp de patru ani — 2010, 2011, 2012 și 2014 — cel mai bun restaurant din lume de revista Restaurant Magazine. Kemal și echipa sa încearcă experiențe gastronomice rafinate.

Cât despre posibilitățile de cazare, toată lumea vorbește de Alavya — hotel cu un design decupat parcă din paginile unei reviste de decorațiuni. Un nou Saint-Tropez? — sugerează madame.lefigaro.fr.

Farmecul deosebit al orașului Alaçati este dat de străzile sale întortocheate și albe. Adie un aer mediteraneean, care amintește de Grecia. Surprinzător. ‘La începutul secolului al XX-lea, orașul a fost în principal grecesc’, explică artistsa în ceramică Serap Yurdaer Erboy, care anterior a lucrat în sectorul turismului. Din cartea pe care Serap a scris-o despre oraș, aflăm că Alaçati avea, înainte de război, aproape 13.000 de locuitori, din care 10.000 greci și 3.000 turci.

Grecii au început să plece după înfrângerea otomanilor în primul război balcanic (1912-1913), iar ulterior au fost forțați să plece în exil în timpul unui violent schimb de populație (1922 — 1924) între Grecia și Turcia, scrie sursa citată. Ei au plecat atât de repede, încât și-au lăsat în urmă bunurile cele mai valoroase. Unii dintre noii proprietari au găsit aur în pereți sau în fundul fântânilor, în timpul unor lucrări, continuă Serap. S-au făcut multe astfel de lucrări … Numeroase case au fost transformate în hoteluri-boutique, ceea ce a făcut să explodeze prețurile. În urmă cu zece ani, o locuință se cumpăra cu 5.000 sau 10.000 de dolari, iar astăzi costă aproape 450.000!

Au rămas mult în urmă vremurile când Alaçati trăia din agricultură, viticultură sau din producția de ulei de măsline și mastic. Astăzi, orașul este dedicat turismului. Dar pentru a face plajă sau baie în mare, este nevoie de o bicicletă sau mașină — primele plaje sunt la aproape trei kilometri de localitate.

În peninsulă există plaje mai frumoase, decât cele din zona Alaçati, dar și aici sunt câteva preferate: Okan, administrată de o familie, sau Fun Beach, care se spune că ar fi proprietatea oligarhului rus Mihail Prohorov. Relativ „sălbatice”, plajele nu sunt înconjurate de nicio construcție, iar singurul confort pe care le au sunt șezlongurile și un bar-restaurant.

O plajă mai „citadină” este Beach Club Marrakech, loc de întâlnire al jucătorilor clubului de fotbal Galatasaray. În cursul serii, se transformă într-un club de noapte, ca și locurile dimprejur. Pentru că Alaçati este și un loc al petrecerilor. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata