Turismul din Grecia în criză: sute de hoteluri de vânzare, mulţi turişti anulează rezervările

Industria turistică a Greciei, despre care se spera că va contribui la recuperarea economică a ţării, este în criză. Sute de hoteluri sunt scoase la vânzare, iar numărul turiştilor se află în declin accentuat. Guvernul lipsit de resurse financiare nu este deloc în situaţia de a ajuta turismul, notează publicaţia germană Der Spiegel.

Numărul rezervărilor a scăzut în medie cu 30% faţă de vara trecută, iar experţii se aşteaptă la foarte multe anulări de rezervări. Asociaţia antreprenorilor din turism din Grecia (SETE) a anunţat că, în primele 24 de ore după greva generală din mai, au fost anulate peste 5.800 de rezervări în 28 de hoteluri din Atena. Potrivit calculelor asociaţiei, cel puţin 300.000 de germani vor decide să renunţe în acest an la vacanţele obişnuite în Grecia.

Zeci de conferinţe şi evenimente majore au fost anulate în cele mai mari oraşe din ţară, Atena şi Salonic, dar şi în Creta sau în Halkidiki. După violenţele din capitală, unele ţări, precum România, au emis avertismente de călătorie pentru Atena. Mai mult de 400 de hoteluri sunt acum oficial scoase la vânzare, dintre care 81 în insulele Ionice, 48 în Rodos, 50 în Ciclade şi 44 în Creta. Cotidianul atenian Kathimerini estimează valoarea tuturor proprietăţilor aflate acum pe piaţă, inclusiv hoteluri de lux ale căror nume nu au fost dezvăluite, la peste 5 miliarde de euro.

Grecii înşişi au mai puţini bani de cheltuit pentru vacanţe, în timp ce turiştii au alte opţiuni. Nocive sunt şi poveştile de corupţie, escrocherie şi fraudă, aşa cum este cea a datoriei uriaşe de 5,5 milioane de euro acumulate la fisc de cântăreţul şi actorul Tolis Voskopoulos. Până săptămâna trecută, când a demisionat, soţia acestuia a fost ministru adjunct al turismului în guvernul Papandreou.

În Grecia, unul din cinci locuri de muncă depinde direct sau indirect de turism, în care lucrează 850.000 de oameni şi care alimentează 18% din PIB. „Turismul este industria noastră grea. Este un sector economic cheie, alături de agricultură şi transport maritim”, acesta din urmă afectat şi el de criza globală, explică Andreas Metaxas, manager de hotel şi vicepreşedinte al asociaţiei hotelierilor greci. El este convins că, în Creta, criza este departe de a fi atins punctul culminant. Aceasta anunţă un dezastru pentru insulă, unde 43% din venituri sunt asigurate din turism.

Citește și
1 Comentariu
  1. dorel spune

    asta e, pina la criza , in anii trecuti s-au imbogatit, acu dau inapoi ce-au supt….

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata