Turismul în România şi Ungaria: „Decalajul este de 15 ani”

– Cum a ajuns Budapesta o destinaţie mult mai populară decât Bucureştiul? O profesoară de la Facultatea de Turism din Budapesta spune că răspunsul trebuie căutat în comunism, unde, crede dânsa, România a pierdut 15 ani faţă de Ungaria. Ani de deschidere spre vest, ani de învăţare, inclusiv în materie de turism, scrie Evenimentul Zilei.

 

Născută în România, Adrienne Krizsevszky arată că, în turism, nu este loc de provincialisme, ci de o strategie unitară, pe termen lung. „Mulţi nu îşi dau seama că întâi trebuie să investeşti masiv, apoi să aştepţi profit„, spune specialista în turism.

O altă prioritate pentru un turism de calitate este dezvoltarea de strategii pentru a atrage turişti tineri. „Turiştii trebuie atraşi de la o vârstă fragedă. Când ai fost într-o excursie ca elev şi ţi-a plăcut, vei merge şi cu iubita, apoi mergi cu copiii şi te mai duci o dată şi la bătrâneţe, curios despre cum s-au schimbat locurile care te-am vrăjit cândva”.

Vara, Budapesta transformă căminele studenţeşti în unităţi turistice, numai bune pentru a primi tineri dornici de aventură la preţuri acceptabile. Adrienne Krizsevszky crede că, dacă Budapesta reuşeşte să se facă plăcută acestor tineri, ei vor reveni peste ani, când vor cheltui mai mulţi bani în capitala maghiară. „Acum stau în cămine, poate că pe viitor vor sta la Inter sau Hilton”.


R: Decalajul se reflectă şi în comportamentul turiştilor?

Adrienne Krizsevszky: Să vă ofer un exemplu! Ca să produci un bufet frumos, trebuie să te gândeşti să nu fie nici prea puţin, nici risipă. Eu lucrez cu turişti britanici, germani şi români. Nici nu vă puteţi închipui ce se întâmplă cu grupurile de turişti români. Nu toate, dar cele mai multe. Când un grup românesc intră (într-un salon în care se serveşte în stil bufet suedez) totul dispare, îşi pun grămadă în farfurie, chiar dacă nu vor consuma tot. Se întâmplă chiar ca la unii să nu le ajungă. Nu ştiu să mănânce de la un bufet. Zece ani şi o să ştie. La un bufet iei o farfurie, îţi pui ceva, apoi te duci iar. Dar educaţia asta vine cu timpul, nu există un prospect. Mai sunt altfel de exemple: nu trânteşti uşile la hotel, nu vorbeşti tare pe coridor. Vor dispărea şi ele, peste 10-15 ani.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata