Turist pe Drumul Vinului, în Podgoria Aradului

Viile județului Arad, concentrate aproape în totalitate în cuprinsul zonei Miniș – Măderat, pe colinele ce formează ultimele ramificații ale Munților Zărandului, se întind pe o lungime de aproximativ 60 de kilometri și pe o lățime între 1 și 4 kilometri. Această zonă, aflată la doar 15 kilometri de municipiul Arad, are și alte atracții pentru turiști.

Pe lângă degustarea vinurilor arădene – roși și albe, turiștii vor putea vizita obiective turistice de o certă valoare, unice, care se încadrează în peisajul ce îmbină armonios civilizația cu arhaicul, constituind un model inedit de dezvoltare durabilă în spațiul rural european.

Se spune că primii care s-au ocupat de viticultură în această zonă au fost dacii liberi, însă prima atestare documentară datează de la începutul secolului al IX-lea, România putând fi numită, alături de Franța, Italia, Germania și Spania, drept „țară de origine a viței de vie” în Europa.

Climatul moderat, temperat — continental, cu ierni blânde și de scurtă durată, primăveri timpurii, veri calde și toamne lungi, determină aici condiții ideale pentru cultura viței de vie. Compoziția solului, bogat în oxizi metalici, format pe roci eruptive, alăturat climatului caracterizat printr-o nuanță mediteranean-adriatică, sunt daruri ale naturii care au contribuit la producerea faimoaselor vinuri roșii de Miniș, cunoscute încă de la mijlocul secolului al XVIII-lea.

Podgoria Aradului este formată, practic, din două centre viticole: Miniș (la sud) și Măderat ( la nord), motiv pentru care acestei podgorii i se mai spune și Miniș — Măderat.

Mergând dinspre Lipova, pe drumul național DN7, turistul ajunge, la un moment dat, în comuna Păuliș, situată în zona de contact a Culoarului Mureșului cu Câmpia Aradului și Munții Zărandului. În Păuliș, din drumul național se desprinde un drum județean pe care se poate ajunge la Ghioroc, iar de acolo mai departe, până la Pâncota. Dacă turistul își continuă drumul pe DN 7, spre municipiul Arad, ajunge la Monumentul Eroilor de la Păuliș, realizare a sculptorului arădean Ionel Munteanu, ridicat în apropierea comunei în onoarea ostașilor români din Detașamentul Păuliș, căzuți în luptele pentru apărarea culoarului Mureșului, din toamna anului 1944, împotriva trupelor hortisto-fasciste.

Dacă însă își continuă drumul spre Ghioroc, turistul trece pe lângă o veche cramă, care se află în pivnițele clădirii care adăpostea, până în urmă cu câțiva ani, primăria comunei. Crama organizează degustări de vinuri la cerere. Ședința de degustări începe, de obicei, cu un vin alb și ușor, specific zonei, numit Mustoasă de Măderat, continuă cu alte câteva soiuri albe, apoi rozee, ajungând în final la vinurile roșii, între care și vestitul vin de tip Aszu, din soiul Cadarcă, produs pentru prima dată în anul 1744 în zona Miniș, acest soi de struguri cultivându-se în prezent în România aproape în exclusivitate doar în Podgoria Aradului.

Ședința de degustare a soiurilor de vin care se produc aici, condusă de obicei de însuși proprietarul cramei, Geza Balla, oenolog cunoscut în țară și peste hotare, se încheie cu o masă la care se servește un gulaș specific zonei, pregătit de adevărați maeștri culinari, alături de vin la discreție, din soiul ales de fiecare participant în parte.

Revenind pe drumul județean care duce spre comuna Ghioroc, situată pe Canalul Matca, în zona de contact a Munților Zărand cu Câmpia Aradului, turistul trece prin apropierea unui muzeu unic în țară. Este vorba de Muzeul Apiculturii, situat în localitatea Miniș, aparținând unui apicultor amator, inginer petrolist pensionar, care poate fi vizitat la cerere.

Continuându-și drumul, turistul ajunge în centrul comunei Ghioroc, unde se află clădirea de unde era coordonată odinioară prima linie electrificată de tramvai din Estul Europei și a opta din lume, care lega comuna de municipiul Arad, de Radna și respectiv de Pâncota. Tot aici se află și Muzeul Tramvaiului, a cărui vizitare se poate face la cerere și de unde se pot realiza, de asemenea, și călătorii cu trenul electric de epocă (construit în secolul al XIX-lea) pe ruta Arad — Ghioroc.

Turistul nu poate părăsi comuna Ghioroc fără a vizita și Muzeul Viei și Vinului, situat în localitatea Miniș, în incinta Stațiunii de Cercetări Viti-Vinicole, care, de asemenea, se poate vizita numai la cerere. În pivnițele Stațiunii pot fi văzute budane din lemn pentru vinuri, având capacității de mii de litri.

Castelul BohusDrumul vinuluipodgorii Aradvinuri romanesti
Comentarii (0)
Adaugă comentariu