Turiştii vor avea un nou contract-cadru de călătorie cu agenţiile de turism

Reprezentanții Autorității Naționale pentru Turism (ANT), ai Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului (ANPC) și ai Asociației Naționale a Agențiilor de Turism din România (ANAT) au semnat, joi, 14 noiembrie, în cadrul Târgului de Turism al României, un protocol de colaborare care prevede acordul asupra unui singur contract-cadru de călătorie cu turistul.

„Acest contract aduce multe beneficii, în sensul că oferă o siguranță turistului pe ceea ce înseamnă serviciile prestate de agențiile de turism și, mai mult decât atât, faptul că Autoritatea Națională pentru Turism și ANPC au căzut de acord să verifice împreună, după aceleași criterii, contractele de călătorie. Sperăm să ușurăm, astfel, activitatea agențiilor de turism’, a spus vicepreședintele ANT, Mirela Matichescu.

Problema principală a apărut din faptul că legislația privind călătoriile, la nivelul Uniunii Europene, a rămas puțin în urmă față de cea referitoare la protecția consumatorilor, spun reprezentanții ANAT.

„Directiva europeană de travel care stă la baza legislației privind călătoriile abia acum se modifică. Iată de ce noi am venit în întâmpinarea acestei nevoi și am construit un contract de călătorie cu turistul care să pună de acord cele două direcții legislative. Ne-am bucurat de sprijinul colegilor de la ANT și ei au fost cei care ne-au pus de acord cu colegii de la ANPC.

Noi dorim un contract-cadru de călătorie cu turistul care să fie clar, iar membrii noștri să fie controlați după un sistem unitar, indiferent din ce zonă a țării sunt. Atât pentru noi, ca operatori economici, cât și pentru clienți, să fie foarte clare drepturile și obligațiile pe care le avem’, a precizat președintele Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT), Lucia Morariu. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
1 Comentariu
  1. gabi spune

    Sper ca bagati in contractul asta si obligatia ghidului de a sti despre ce naiba vorbeste acolo unde ii duce pe turisti, caci am intalnit niste exemplare de ghizi cu doua vorbe-trei prostii de ti se facea lehamite si sila si de excursie, si de viata, si de tot! Sper ca bagati si obligatia soferilor de a folosi doar traseele cele mai scurte si sigure catre obiectivele din program, si dreptul turistului la minim 8 ore de odihna, caci m-am fript cu o excursie in care tot la 5-6 dimineata a trebuit sa ma trezesc si tot dupa miezul noptii am ajuns la hoteluri, asa ca daca nu aduceti contractele la realitate, vi le puteti baga acolo unde nu va bate soarele!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata