Turnul Chindiei – emblema municipiului Târgovişte

22

Turnul Chindiei reprezintă, de secole, emblema orașului Târgoviște. Este cel mai important reper turistic al orașului și este un simbol istoric asociat cu figuri legendare ale istoriei românilor: Mircea cel Bătrân, Vlad Dracul și Vlad Țepeș.

În perioada domniei lui Mircea cel Bătrân au fost realizate primele construcții ale Curții Domnești, o casă domnească și o biserică-paraclis. Există o controversă în privința ctitorului Turnului Chindiei. Una dintre variante este că a fost construit, în jurul anului 1440, de Vlad Dracul (1436 — 1448), tatăl lui Vlad Țepeș (1448; 1456 — 1462; 1476). Altă variantă ar fi că Turnul Chindiei a fost ridicat în timpul celei de-a doua domnii a lui Vlad Țepeș.

Funcțiile turnului au evoluat de la aceea de turn clopotniță, în prima jumătate a secolului al XV-lea, la cea de turn de strajă, de refugiu și de apărare, în secolele XV — XVI, apoi la cea de turn ceasornic în secolul al XVII-lea de unde își trage și numele actual, ‘chindie’ însemnând asfințit, amurg.

Aspectul originar al turnului a fost modificat pe la mijlocul secolului al XIX-lea de către arhitectul vienez J. Schlatter, care l-a restaurat la cererea domnitorului de la acea vreme, Gheorghe Bibescu (1840 — 1848).

Turnul este o construcție cilindrică din cărămidă susținută de un trunchi de piramidă placat cu piatra fasonată. Are înălțimea de 27 de metri și diametrul exterior de 8,5 metri. În interior este împărțit în trei nivele separate prin planșee de lemn, iar în turn se urcă pe o scară în spirală care duce la terasa turnului, mărginită de creneluri.

Turnul se află în interiorul Curții Domnești din Târgoviște, incintă care reprezintă un complex de clădiri și fortificații medievale ce au avut rol de reședință a 33 de voievozi ai Țării Românești.

În Turnul Chindiei se poate vizita, în prezent, o expoziție dedicată celor doi domnitori ai familiei Drăculeștilor: Vlad Dracul și Vlad Țepeș.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata