Turnul – clopotniţă din Piatra Neamţ sau Turnul lui Ştefan

Cunoscut mai mult sub denumirea de Turnul lui Ştefan, turnul-clopotniţă face parte, împreună cu biserica Sf. Ioan Botezătorul, situată în imediata sa vecinătate, din complexul arhitectural ”Curtea Domnească” de la Piatra Neamţ.

Mult mai elegant decât alte construcţii similar ridicate de Ştefan cel Mare, turnul din Piatra Neamţ a fost construit din piatră brută, la un an după sfinţirea bisericii, la 28 octombrie 1499.

Conservat foarte bine, fără modificări importante, turnul măsura la început 19 m înălţime. Până la înălţimea de 7 m are formă pătrată, iar de aici în sus, octogonală.

Folosit în trecut și ca observator contra incendiilor, turnul a fost utilizat de la sfârșitul secolului al XIX-lea, când i s-a adăugat foișorul, și ca turn de pază. În 1861, pe turn a fost montat un ceas adus de la Viena.

La 2 iulie 2014 se împlinesc 510 ani de la moartea domnului Moldovei, Ştefan cel Mare (1457-1504), personalitate marcantă a Evului Mediu românesc. La 20 iunie 1992, a fost canonizat de Biserica Ortodoxă Română: Dreptcredinciosul Voievod Ştefan cel Mare și Sfânt. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata