Vâlcea: „Peşterile din Vârful Coţi” urmează a fi incluse pe o hartă turistică a judeţului

Primarul comunei Câineni, Ion Nicolae, intenționează includerea complexului carstic „peșterile din Vârful Coți” într-o hartă turistică a județului, având în vedere că acestea sunt printre puținele peșteri care se găsesc în Munții Făgăraș.

„Peșterile din Vârful Coți din Masivul Făgăraș sunt printre singurele peșteri din acest masiv, dar mai ales, peștera Piciorul Boului este singura verticală. Acestea urmează a fi incluse într-o hartă turistică a județului. Acesta este un complex carstic la care se poate ajunge ușor și care ar putea aduce un număr de turiști în zona noastră de la poalele Făgărașului. Am discutat în acest sens cu cei care vor să realizeze hărți turistice ale județului atât autoritățile publice cât și private despre peșterile noastre și mai ales despre una din enigme care niciodată nu a fost cercetată. În anii ’80, o echipă de turiști a găsit într-una din peșteri un ulcior sau o amforă din evul mediu și care nu a putut fi identificată. Se spune că este zona în care locuitorii din comunitatea de aici se retrăgeau în caz de cotropire, dar acestea sunt supoziții”, a declarat primarul din Câineni.

Peșterile din Vârful Coți sunt unicat, potrivit profesorului dr. Gheorghe Ploaie, acestea dezvoltându-se în urma dizolvării calcarului depus în urmă cu zeci de milioane de ani.

„Numai că aici, în Munții Fărăgăraș nu avem un calcar masiv ca în Masivul Parâng, plin de astfel de peșteri. Aici a fost calcar marmorean, subțire printre restul rocilor. Apa, ulterior a săpat în adâncime și astfel au apărut aceste avene. Sunt 5-6 peșteri în Muntele Coți, din care trei sunt vizitabile, iar cea mai mare este peștera verticală „Peștera din Valea Coților” sau „Piciorul boului”. Aceasta a fost săpată inițial sub presiune și apoi modelată de o curgere cu nivel liber a cărei evoluție nu este suficient de lămurită. Dezvoltarea galeriilor este de 408,5 metri, denivelarea—21,3 metri, extensia 58 metri, indicele de ramificare 7,06. Măsurătorile de temperatură făcute la 25 septembrie 1984 au indicat: 7 grade în labirintul din sudul sălii de intrare, 5 grade în Sala anticlinalului și 4,5 grade în Sala cu bolovani. În această peșteră există și aproximativ 200 de lilieci grupați în special în Sala lacului și Sala cu bolovani”, a precizat prof. Ploaie.

Peștera verticală respectivă nu a fost până în prezent cercetată în întregime, fiind destul de dificil accesul în toate galeriile. Altitudinea acestor peșteri este de 1800 de metri în apropiere de Vârful Coți din Munții Făgăraș. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata