Valea Dinozaurilor, una dintre cele mai frumoase 7 poteci tematice din România

Balaurul ‘Petrică’, biserica veche din comuna Sântămăria Orlea, dar și Casa Dinozaurilor Pitici reprezintă doar câteva dintre atracțiile pe care turiștii le pot întâlni dacă aleg să străbată poteca tematică ‘Valea Dinozaurilor’, a cărei reamenajare a fost finalizată în spațiul Geoparcului Dinozaurilor Țara Hațegului.

‘Valea Dinozaurilor este considerată ca una dintre cele mai frumoase 7 poteci tematice din România, deoarece turiștii sunt invitați la o călătorie fascinantă pe urmele dinozaurilor pitici. Poteca este, de altfel, și primul proiect de land art din Țara Hațegului’, a declarat marți purtătorul de cuvânt al Geoparcului Dinozaurilor, Adina Popa.

Poteca are o lungime de 8 km și se întinde între localitățile Sînpetru, Ohaba Sibișel și Nucșoara. Punctul de început al călătoriei este Casa Tradițiilor, unde oamenii pot afla povestea comunității din Sântămăria Orlea și a locurilor unde s-au descoperit primele fosile de dinozauri. În imediata apropiere, se află Casa Dinozaurilor Pitici, care îi va introduce în lumea dinozaurilor unici la nivel mondial, datorită dimensiunilor lor. În final, vizitatorii pot descoperi biserica din satul Sînpetru, unul dintre cele mai vechi monumente din zonă.

Dar până să ajungă să îi cunoască pe cei mai mici dinozauri din lume, ‘la Groapă’, pe Valea Sibișelului, vizitatorii sunt întâmpinați de prietenosul balaur Petrică. Aici pot renunța la mașină, se pot odihni în spațiul de relaxare, iar cei mici pot să tragă o porție zdravănă de joacă împreună cu simpaticul balaur’, a explicat reprezentanta Geoparcului Dinozaurilor.

Traseul merge mai departe spre punctul numit ‘la Scoabă’, unde un lac cu pietre albastre creează atmosfera din vremea dinozaurilor când, pe aceste locuri era o insulă tropicală înconjurată de apele Mării Thetys.

Odată trecut lacul, turiștii se pot așeza în amfiteatrul în aer liber, iar de pe panourile informative amplasate în zonă vor afla cum arătau locurile și creaturile care le populau acum 72 de milioane de ani.

Excursia continuă pe jos sau cu bicicleta prin satele Ohaba și Sibișel spre Centrul de vizitare al Parcului Național Retezat de la Nucșoara, cetatea Mălăiești și Fânețele cu Narcise de la Sălașu de Sus. În zona Peștera se mai află o moară pe apă, o vâltoare și un cuptor de var.

Proiectul ‘Poteca tematică Valea Dinozaurilor’ a fost derulat pe parcursul acestei veri de către Asociația Geomedia și voluntarii Geoparcului, în majoritate elevi din zonă.

El se alătură proiectelor ‘Livada senzorială’ și ‘Grădina aromată a timpului’, care au permis crearea unor noi puncte de vizitare și trasee turistice pe teritoriul Geoparcului Dinozaurilor Țara Hațegului. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata