Veneţia, oraş viu sau doar un parc tematic?

44

Veneția, principalul oraș al regiunii italiene Veneto, inclus de UNESCO pe lista Patrimoniului Umanității, pare a se îndepărta tot mai mult de idilica imagine de odinioară de oraș al gondolelor, dragostei, culturii și eleganței.

Locuitorii săi, confruntați cu dificultățile pe care le presupune viața într-o lagună, pleacă spre locuri mai confortabile și mai puțin costisitoare. Mareea vizitatorilor crește însă neîncetat. Sub povara turismului de masă, orașul se transformă într-un simplu parc tematic în care, după spusele unui venețian, ‘niște chinezi le vând altor chinezi măști venețiene fabricate în China‘, relatează EFE și ziarul ABC.

Comentariile sunt publicate în plin sezon turistic și cu numai câteva zile înainte de inaugurarea, la 27 august, a unuia dintre cele mai cunoscute și apreciate evenimente artistice din Veneția: festivalul de film, care a ajuns în 2014 la cea de-a 71-a ediție.

Publicarea, acum câteva zile, a unei fotografii reprezentând două persoane care făceau sex în plină zi pe ‘Ponte degli Scalzi’ — unul dintre cele patru poduri care trec peste Canal Grande — fără ca poliția să intervină, a suscitat indignare. Noi fotografii și înregistrări video arată turiști urinând în coșuri de gunoi, spalându-se în vreun canal, făcând plajă pe stradă în costum de baie ori sărind în Canal Grande de pe celebrul ‘Ponte della Costituzione’, lucrare a arhitectului spaniol Santiago Calatrava. Alte imagini arată biciclete, mașini și motociclete intrând pe străzi venețiene unde circulația lor este interzisă.

‘Problema Veneției este fragilitatea sa’, iar ‘acest turism de masă, nebunesc’ distruge orașul, avertizează Susanna Bressan, de la ‘Nicolao Atelier’ din Venezia, care furnizează costume unor teatre și opere din întreaga lume. ‘Problema acestui oraș nu este însă turismul, nici turiștii, ci tipul de turism și răspunsul pe care guvernanții noștri îl pot da’, consideră aceasta.

Pentru moment, diferitele voci din Veneția nu se pot pune de acord în privința modului în care trebuie să fie soluționată problema, însă secretarul italian de stat pentru patrimoniu, activități culturale și turism, Ilaria Borletti Buitoni, avertizează că este vorba despre o problemă urgentă. ‘Veneția moare și trebuie să rezolvăm problema imediat, nu mai putem aștepta’, subliniază Ilaria Borletti Buitoni, care pledează pentru ‘o serioasă și constructivă dezbatere’ privind posibilitatea de a reglementa fluxurile de turiști, în scopul de a oferi Veneției ‘instrumente pentru a gestiona ceea ce este sursa sa de dezvoltare economică’.

Președintele regiunii Veneto, Luca Zaia, sugerează posibilitatea de a se stabili ‘un număr programat de turiști’, însă critică propunerile privind introducerea unui ‘tichet’ de intrare în oraș ca măsură vizând frânarea afluxului de turiști.

‘Avem obligația de a garanta accesul tuturor claselor sociale’, spune Luca Zaia, potrivit căruia ideea unei Veneții doar pentru cei bogați este ‘rușinoasă’.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata