Veneţia, oraş viu sau doar un parc tematic?

‘Ori de câte ori moare câte un bătrân, mai moare puțin și Veneția, pentru că locul său nu va fi ocupat de un venețian mai tânăr, ci de un turist’, spune Tiziana Terzi, care conduce firma de servicii funerare Pavanello.

În plus, aproximativ 1.000 de venețieni părăsesc în fiecare an laguna pentru a trăi în orașele-dormitor din jurul Veneției, printre care Mestre, care are 170.000 de locuitori. În plus, în ultimii ani, peste 700 de apartamente din centrul istoric au fost transformate în pensiuni ce oferă cazare și mic dejun pentru turiști.

‘Mulți așteaptă să le moară bunica pentru a închiria casa ori pentru a o transforma în ‘bed and breakfast’ (B&B, cazare și mic dejun). Noi, venețienii, suntem o specie tot mai rară în propriul nostru oraș’, spune Michele Gottardi, profesor de istorie la Universitatea Ca’ Foscari din Veneția.

Turiștii care vin pentru o zi la Veneția fără a rămâne să doarmă ‘costă mult mai mult în ceea ce privește serviciile și lasă mai puțin’ și este ‘just’ să plătească un tichet, afirmă Claudio Scarpa, președinte al Federalberghi. În prezent, în Veneția există o taxă de cazare care variază între 1 și 5 euro pe noapte, în funcție de numărul de stele al hotelului. Potrivit datelor oferite de Federalberghi-Venezia, șapte turiști din zece nu rămân să doarmă și contribuie cu numai 30% la încasările totale din turism ale orașului.

Marco Michielli, vicepreședinte al Confturismo, amintește că de mai mulți ani se cere ‘reglementarea accesului în Veneția’. Potrivit acestuia, ‘Serenissima’ (Prealuminata), cu numai 50.000 de locuitori, suportă zilnic, în medie, 60.000 de turiști pe zi, iar în unele zile se ajunge chiar la 100.000.

Un loc emblematic al Veneției, invadat de turiști, este ‘Piazza San Marco’, situată în centrul istoric. În ea se află ‘Basilica di San Marco’, cu mozaicuri ce povestesc istoria Veneției, și ‘Palazzo Ducale’ (Palatul Dogilor), acum muzeu, care adăpostește opere ale celor mai mari artiști venezieni.

Unul dintre celebrele poduri ale Veneției este ‘Ponte dei Sospiri’, realizat din piatră de Istria în secolul al XVII-lea, după un proiect al arhitectului Antonio Contin. Face legătura între ‘Palazzo Ducale’ și ‘Prigioni Nuove’.

Anul acesta, la Veneția, iubitorii celei de-a șaptea arte vor putea urmări, între 27 august și 6 septembrie, cea de-a 71-a ‘Mostra Internazionale d’Arte Cinematografica’, condusă de Alberto Barbera. În deschidere, va fi proiectat filmul ‘Birdman or The Unexpected Virtue of Ignorance’, de Alejandro González Ińárritu, cu Michael Keaton, Zach Galifianakis, Edward Norton, Andrea Riseborough, Amy Ryan, Emma Stone, Naomi Watts. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata