Vizita experţilor nucleari internaţionali pare foarte greu de realizat din cauza controverselor dintre Ucraina şi Rusia

Foto: hotnews.ro
24

Cât mai curând, experţii nucleari ai Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică ar trebui să efectueze o inspecţie la centrala nucleară Zaporojie, pentru a se asigura că nu există niciun risc nuclear pentru Europa, în condiţiile în care zona din jurul centralei a fost ţinta mai multor bombardamente în ultima perioadă. Vizita experţilor internaţionali pare însă foarte greu de realizat.

În prezent, sunt tensiuni tot mai mari legate de situaţia de la centrala nucleară Zaporojie din Ucraina, cea mai mare de pe teritoriul Europei.

ONU nu împiedică o vizită a experţilor nucleari la Zaporojie

În ziua de luni, reprezentanţii ONU (Organizaţia Naţiunilor Unite) au respins acuzaţiile formulate de Federaţia Rusă, conform cărora ONU ar împiedica o vizită a experţilor nucleari la centrala respectivă.

Astfel, Stephane Dujarric, purtător de cuvânt al ONU, a explicat, la sediul instituţiei din New York, că nu se pune problema ca secretariatul ONU să amâne călătoria, notează agenţia DPA.

Astfel, „Secretariatul ONU nu are nicio autoritate să blocheze sau să anuleze” deplasarea personalului AIEA (Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică), a explicat purtătorul de cuvânt.

AIEA acţionează independent faţă de ONU, a adăugat el. ONU are „capacitatea logistică şi de securitate” în Ucraina pentru a sprijini vizita inspectorilor AIEA. „Dar trebuie să existe un acord cu Rusia şi Ucraina”, a indicat Stephane Dujarric.

Dispute între Rusia şi Ucraina privind ruta pe care o astfel de misiune ar trebui să o folosească

În acest sens, există neînţelegeri privind o rută de călătorie pentru inspectorii AIEA, pentru că Ucraina nu ar fi de acord cu o misiune exclusiv prin teritoriul ocupat de ruşi sau prin alte mijloace peste graniţa dintre Rusia şi Ucraina.

La rândul său, Rusia este de părere că o misiunea a AIEA nu ar trebui să treacă prin capitala Kiev, deoarece este prea periculos.

Declaraţia îi aparţine unui diplomat rus din Ministerul de Externe de la Moscova.

În opinia sa, „Imaginaţi-vă ce înseamnă să se treacă prin Kiev, înseamnă să se ajungă la centrala nucleară prin linia întâi.

Acesta este un risc uriaş având în vedere că forţele armate ale Ucrainei nu sunt toate formate în acelaşi mod”, afirmă Igor Vişnevetski, directorul adjunct al Departamentul de proliferare nucleară şi control al armelor din Ministerul rus de Externe, citat de agenţia RIA.

Oficialul rus a mai precizat că o astfel de misiune a agenţiei nucleare a ONU nu are mandat pentru a aborda „demilitarizarea” centralei nucleare Zaporojie, aşa cum cere Kievul, deoarece se poate ocupa doar de „îndeplinirea garanţiilor AIEA”.

De altfel, cele două părţi angajate în conflictul militar se acuză deja de săptămâni bune că trag în cea mai mare centrală nucleară din Europa, cu riscul provocării unei catastrofe nucleare.

Sursa: Capital.ro
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata