Vremea se răcește în toată țară

Foto: antena3.ro
23

În acest an, iarna a venit mai devreme în România. Administrația Națională de Meteorologie informează că vremea se va răci treptat în zilele următoare în toată țară, iar la munte vor fi precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare.

Astfel, Vineri, 23 septembrie 2022, vremea va fi deosebit de rece pentru finalul lunii septembrie. În nordul, estul și în centrul României, dar şi la munte, cerul va avea înnorări temporare, pe arii relativ extinse va ploua, iar la altitudini de peste 1600 m vor fi precipitații sub formă de lapoviță şi ninsoare. În celelalte regiuni, cerul va fi variabil, iar ploi slabe se vor semnala trecător şi pe suprafețe mici.

Vântul va sufla slab şi moderat, cu ușoare intensificări pe crestele montane. Temperaturile maxime se vor încadra între 10 grade în estul Transilvaniei şi 20 de grade în Lunca Dunării, iar temperaturile minime vor fi cuprinse între 1…11 grade. Izolat se va forma ceață.

În această zi, în București vremea va fi deosebit de rece. Pe parcursul zilei, cerul va fi temporar noros şi vor fi posibile ploi slabe, apoi, seara, cerul se va însenina. Vântul va sufla slab până la moderat. Temperatura maximă va fi de 18…19 grade, iar temperatura minimă va fi de 7…8 grade, mai scăzută, însă, în zona preorăşenească, unde va ajunge la 4 grade, potrivit ANM.

Șoferii trebuie să aibă mașinile echipate pentru iarnă! Stratul de zăpadă a ajuns deja la 70 de centimetri

În luna saptembrie, în Bâlea Lac stratul de zăpadă a ajuns deja la 70 de centimetri, iar pe creasta Făgărașului, stratul de zăpadă a depășit deja 20 de centimetri. Drumarii le recomandă șoferilor să fie prudenți și să aibă autoturismele echipate corespunzător pentru iarnă.

În avertizările lor, „Îndemnăm turiștii să renunțe la ture lungi cu zone expuse, pentru că în perioada aceasta e mult mai dificil de mers decât în timpul iernii. Pietrele și smocurile de iarbă sunt ascunse sub stratul subțire de zăpadă, făcând pășirea foarte nesigură și mărind riscul accidentărilor. În cazul în care se vor face ture, evident este necesar tot echipamentul de iarnă și luarea în considerare a unor timpi MULT mai lungi pentru parcurgere. Nu uitați că la ora 19.30 e deja întuneric! Zăpada începe de la 1700 metri altitudine în acest moment…”, a anunțat, joi seară, Salvamont Argeș.

În aceleşi timp, salvamontiștii de pe Transfăgărășan și din Sibiu îi îndeamnă pe turiști să renunțe la turele lungi.

Aşadar, „Momentan la altitudini de 2.000 de metri există un strat consistent de zăpadă. La altitudini de peste 1600 de metri vă sfătuim să folosiți echipament adecvat sezonului de iarnă si să aveți în rucsac următoarele lucruri: o geacă împotriva vântului, o bluză călduroasa și o pelerină de ploaie, folie de supraviețuire, lanternă frontală, baterie externă pentru telefon sau sa economisiți bateria telefonului, o sticlă de apă și baton energizant”, au anunțat salvamontiștii din Sibiu, potrivit Sky News.

Sursa: Capital.ro
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata