Zece oraşe ce merită vizitate în 2015

Cunoscutul portal de călătorii Lonely Planet a realizat un Top 10 al oraşelor care merită vizitate în 2015, luând în calcul elemente specifice şi evenimente ample pe care acestea le găzduiesc în acest an.

Capitala SUA, Washington, El Chalten din Argentina, Milano – gazda Expoziţiei Mondiale din 2015 sau oraşul bulgar Plovdiv se regăsesc în acest clasament ce include metropole fastuoase binecunoscute, dar care au mereu câte ceva nou de oferit vizitatorilor, orăşele cu un specific local cunoscut doar de localnici, dar cu poveşti aparte, sau oraşe turistice scăldate în peisaje de poveste care pur şi simplu merită vizitate pentru amplasarea lor fantastică.

Washington – un veritabil „hub” cultural şi de divertisment

Washington DC este principalul oraş recomandat de Lonely Planet pentru a fi vizitat în 2015. Capitala SUA a devansat astfel Parisul sau Londra, care au condus clasamentul pentru anii 2014, respectiv 2012. Dincolo de rolul său în istoria şi viaţa politică a SUA, Washingtonul este o atracţie turistică prin numeroasele obiective care impresionează la tot pasul – Casa Albă, care a fost redeschisă şi poate fi vizitată de publicul larg, sau muzeele naţionale aflate sub cupola Institutului Smithsonian, care adăpostesc poveşti impresionante din cultura şi civilizaţia mondială, informaţii şi curiozităţi pentru toţi cei care le calcă pragul.

Muzeele vor intra într-un amplu proces de reamenajare, un Master Plan care vizează îmbunătăţirea accesului vizitatorilor, serviciile educative, crearea unor intrări vizibile şi a unor pasaje între muzee şi grădini, precum şi înlocuirea instalaţiilor învechite. Înfiinţat în 1846, Institutul Smithsonian reuneşte 19 muzee naţionale, printre care se numără şi Galeria Naţională de Artă, care au primit în 2013 aproximativ 30 de milioane de vizitatori. Potrivit Washington Post, în 2012, capitala SUA a fost vizitată de 18,9 milioane de turişti, din care 2,1 milioane au fost străini.

 

El Chalten – capitala drumeţiilor în Argentina

Deşi este un oraş mic, El Chalten din Argentina, ocupă locul secund în clasamentul Lonely Planet, datorat probabil amplasării sale în apropierea Parcului Naţional Los Glaciares, în provincia Santa Cruz, care îl face să fie extrem de vizitat de iubitorii de drumeţii.

În plus, în 2015 El Chalten aniversează 30 de ani de existenţă. Beneficiază de locuri special amenajate pentru camping, iar în timpul sezonului de drumeţii (noiembrie-februarie), este un adevărat furnicar. Oraşul a fost construit în 1985 de guvernul Argentinei pentru a definitiva o dispută de graniţă cu Chile

 

Milano – gazda Expoziţiei Mondiale în 2015

Cunoscut ca fiind capitala modei în Italia, Milano va găzdui Expoziţia Mondială 2015, un eveniment impresionant în care mai mult de o sută de ţări vor fi prezente cu câte un pavilion prin care vor reflecta în felul propriu tema evenimentului – „Feeding the Planet – Energy for Life” (Să hrănim planeta – energie pentru viaţă).

Potrivit organizatorilor, complexul expoziţional se va întinde pe o suprafaţă de 110 hectare şi sunt aşteptaţi peste 30 de milioane de vizitatori. În afară de a fi gazda Expo2015, Milano este unul dintre cele mai frumoase oraşe ale Lombardiei, cu un bogat evantai de obiective turistice, motive pentru care specialiştii de la Lonely Planet l-au situat pe locul trei în topul oraşelor ce merită vizitate în 2015.

 

Zermatt – colţul de rai al iubitorilor sporturilor de iarnă

Situat în apropierea celebrului masiv Matterhorn („Mont Cervin” sau „Monte Cervino”) – cunoscut de localnici drept „Muntele Munţilor”, cu o altitudine de 4.478 metri, oraşul elveţian Zermatt va marca 150 de ani de la prima escaladare cu succes a masivului. Reuşita, consemnată la 14 iulie 1865, aparţine echipei alpiniştilor englezi conduşi de Edward Whymper care au reuşit să escaladeze masivul pe cel mai greu traseu, traversând peretele estic al muntelui.

Oraşul este vizitat de mii de turişti în fiecare an atât pentru practicarea sporturilor de iarnă, cât şi pentru drumeţii în timpul sezonului cald, zona având trasee turistice foarte bine organizate, inclusiv printr-o cale ferată complet electrificată, ce asigură o mobilitate excelentă turiştilor prin frumoasele peisaje ale Alpilor Penini.

 

La Valletta – o frumoasă cetate la Mediterana

Oraş-port la Mediterana cu o istorie impresionantă de aproape cinci sute de ani, La Valletta, capitala statului Malta, este al cincilea oraş propus de Lonely Planet pentru a fi vizitat în 2015. În acest an se împlinesc 450 de ani de la asediul sângeros al Imperiului Otoman asupra cetăţii oraşului, când cavalerii maltezi au opus o rezistenţă admirabilă turcilor. Vor fi organizate numeroase manifestări în amintirea faptelor eroice ale cavalerilor maltezi.

Oraşul impresionează prin arhitectura în stil baroc, palatele ascunzând în zidurile lor secole de istorie. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial a suferit distrugeri serioase în urma bombardamentelor, astfel că au apărut clădiri cu arhitectură modernă. În 1980, oraşul a inclus în lista siturilor Patrimoniului Mondial de UNESCO.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata