Zimbrăria Neagra de la Bucşani, cea mai mare din ţară

Puțini turiști care vizitează județul Dâmbovița știu că aici se află cea mai mare rezervație de zimbri din România.

La Bucșani, la Zimbrăria Neagra, sunt 48 de zimbri care trăiesc în țarc pe o suprafață de 162 de hectare. Zimbrăria este situată la mai puțin de 80 de kilometri de București.

Animalele au fost botezate cu nume care încep cu ”RO”, de la indicativul țării: Roșia, Rotunda, Rococo, Robokap, Romario, Romela, Rocărița sau Roșcatu. Născut în iunie 1986, Rociu este cel mai vârstnic zimbru. La sfârșitul anului trecut, zimbrăria s-a îmbogățit cu cinci noi exemplare.

”Este o oază, la 8-10 kilometri de comuna Bucșani, în interiorul pădurii Neagra, de unde și numele zimbrăriei. Este înființată în 1978, este cea mai mare zimbrărie din țară la ora actuală. Avem 48 de exemplare de zimbri într-un țarc, rezervație cu 162 de hectare. Există un centru de vizitare, există o cabană, o zonă amenajată unde pot sta turiștii să bea o apă. Pot să vă spun că de 1 mai au fost sute de excursioniști care au venit la zimbrărie. Perioadele cele mai bune pentru a fi văzuți zimbrii sunt dimineața și după-amiaza. Pe perioada de vară sunt 20-30 de hectare de pășune, iar zimbrii găsesc hrană în pădure și se duc după umbră.

Din octombrie până în martie îi aducem la moară, le punem hrana acolo și vin aproape pentru a mânca. Turiștii care vin văd zimbrii. Mai sunt exemplare bătrâne, 25-30 de ani cam asta este limita lor de vârstă, care se autoizolează. Zimbrii, în general, stau în cârduri, grupați. La suprafața pe care noi o avem la zimbrărie, cam 30 de exemplare ar trebui să stea acolo, dar avem niște comenzi la Vânători-Neamț, sperăm să mai livrăm la alte parcuri. În concluzie îndemn pe oricine să vină la Zimbrăria Neagra, este o experiență de neuitat”, a declarat directorul Direcției Silvice Dâmbovița, Costel Preda.

La maturitate, după șapte, opt ani, zimbrul cântărește în jur de o tonă, iar femela în jur de 600 de kilograme. Un zimbru poate să trăiască până la 28 de ani în captivitate, durata de viață reducându-se atunci când se află în sălbăticie.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata