Cum să nu mai risipim atât de mulți bani pe mâncare și alimente

29

Pentru români, o adevărată greutate ce le dă bătăi de cap lunar sunt cumpărăturile. Institutul Național de Statistică a arătat în anul 2017 faptul că 70% din cheltuielile lunare ale unei familii se duc pe mâncare.

Primele locuri care sunt ocupate în topul alimentelor consumate de către o familie sunt pâinea, carnea și preparatele obținute din carne. De asemenea, fără un plan bine stabilit și risipa de alimente duce fără doar și poate la bani cheltuiți fără folos, care ar fi putut deveni economii foarte utile pentru orice familie. Pentru a reduce cheltuielile lunare vis-a-vis de mâncare este suficient să urmezi următoarele sfaturi:

  1. Stăpânește-te din a cumpăra din imbold. Este foarte important de reținut ca atunci când vrei să faci cumpărături, să nu te duci niciodată într-un magazin alimentar atunci când îți este foame. Nu vei face altceva decât să cumperi o grămadă de alimente pe care nu le vei putea mânca și atunci vor rămâne neconsumate care ulterior vor fi aruncate.
  2. Gătește mai mult în casă. Este adevărat faptul că din lipsa de timp, stresul și oboseala acumulată alegi deseori să cumperi mâncarea deja făcută sau să o comanzi. Acest lucru pe care mai mulți obișnuim să îl facem este extrem de costisitor atât pentru tine cât și la nivelul întregii familii. Nu este necesar să gătești zilnic, dar ar fi ideal să prepari mâncare în casă ca să îți poată ajunge pentru maxim 4 zile. În acest fel vei diminua din drumurile către magazin și vei putea economisi foarte mult.
  3.  Scrie o listă de cumpărături. Pentru a economisi banii pe care îi dai în plus pe mâncare, trebuie să te organizezi. Asta înseamnă să fii mereu atent asupra ce ai în bucătăria sau cămara ta, iar în momentul în care trebuie să faci cumpărăturile să îți notezi pe o listă cu ce trebuie să completezi cămara. De reținut însă, să te concentrezi doar la lista de cumpărături atunci când intri în magazin. Este o soluție eficientă de a economisi foarte mulți bani.
  4. Nu mai risipi mâncarea. Un studiu realizat de Statele Unite ne arată faptul că o treime din cantitatea totală de mâncare produsă în lume, de 1.3 miliarde de tone, este aruncată sau se pierde, în timp ce la nivel European, anual o persoană aruncă între 95 și 115 kilograme de alimente. Dacă îți rămâne totuși mâncare pe care nu vrei să o arunci, pune-ți creativitatea la bătaie. Poți refolosi alimentele în foarte multe modalități.

Sursa: observator.tv

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata