Penosil – Un mare detaliu pentru a obține clădiri eficiente energetic

Clădirile constituie un element esențial al politicii UE privind eficiența energetică, deoarece ele reprezintă aproximativ 40% din consumul final de energie.

În paralel cu cerințele pentru clădirile noi, directiva 2010/31/UE impune statelor membre să pună în aplicare politici de sprijin pentru a stimula renovarea clădirilor existente cu obiectivul de a obține consumuri energetice aproape egale cu zero.

Pentru a putea întruni toate cerinţele care sunt impuse pentru clădirile cu aproape zero consum de energie, trebuie aplicate multe măsuri şi soluţii – de exemplu, folosind sisteme de încălzire cu eficienţă ridicată, resurse de energie regenerabilă, ventilaţie de recuperare a căldurii şi, de asemenea, folosirea de structuri elaborate de izolaţie împotriva pierderilor de căldură.

Datorită cerinţelor de randament energetic pentru clădiri, termeni ca “izolare termică”, “impermeabilitate la aer” și “impermeabilitate la intemperii” au câştigat o importanţă deosebită. Pentru a realiza efectul dorit, sunt necesare soluţii profesionale şi bine gândite din partea tuturor participanţilor implicaţi în proiect, cum ar fi arhitecţi, ingineri, antreprenori şi producători de materiale de construcţii.

Savian Radulescu, Key Account Manager al PENOSIL SRL, ne detaliază importanța unui “mare detaliu”, acela al etanșării corecte a ferestrelor.

Unele dintre cele mai complicate rosturi în construcţii sunt considerate cele de la instalarea ferestrelor. Iată câteva motive care le fac atât de complexe:

  • Trebuie să fie bine etanșate pentru ca circulaţia aerului și pierderile de căldură să fie evitate.
  • Trebuie să fie etanșe la vaporii de apă pentru a proteja structura clădirilor de umiditatea excesivă, care poate dăuna acestora și poate facilita apariţia mucegaiului.
  • Trebuie să se asigure că umiditatea accidentală este îndepărtată din structură.
  • Toate structurile interne trebuie protejate împotriva condiţiilor de vreme din exterior, cum ar fi razele UV, ploaie, vânt, etc.
  • Trebuie evitate punţile de aer rece.
  • Trebuie să fie rezistente la mișcările de structură.
  • Respectând toate cerinţele enumerate până aici, acestea trebuie să păstreze și o imagine estetică, atât la interior cât și la exterior.

De aceea, este esențială instalarea corectă și cu soluții performante a feretrelor. Un sistem de tâmplărie performant devine aproape inutil dacă este montat necorespunzător. O spumă poliuretanică aleasă la întâmplare nu poate asigura eficiența energetică a rosturilor.

Zona ferestrelor (prin rosturile unde s-a instalat fereastra) reprezintă un pod termic critic la o clădire. Pentru a asigura un transfer termic cât mai redus (transmitanța termică (U) cât mai mică însemnând eficiență energetică mare), soluția este montarea ferestrelor cu un sistem complet, care, pe lângă o spumă poliuretanică de calitate (conductivitate termica redusa), utilizează și benzi expandabile și/sau benzi de etansare la interior si exterior.

În felul acesta, se realizează o bună etanșare a rostului, se controlează schimbul de vapori de apă (la interior și exterior) și se protejează miezul de spumă din interiorul rostului, care, în cazul unui montaj necorespunzator, se macină, iar transferul termic prin acea zonă crește enorm”

Penosil oferă soluții complete de etanșare, grupul din care face parte (Wolf Group) fiind printre liderii internaționali în producția de spume PU și etanșanți. De asemenea, deține linie proprie de producție a benzilor expandabile (precomprimate) ce reprezintă o soluție de top pentru realizarea de clădiri eficiente energetic, case pasive.

Wolf Group deține in Romania o cotă de piață de peste 20%, cumulată prin brandul Penosil și etichete private pentru importanți jucători din industria de profil. Wolf Group înglobează unități de producție (in Estonia, Spania, Rusia si Brazilia) și subsidiare/activități de distribuție în peste 80 de țări.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata