Programul ”Prima Casă 2019” modificat

Programul ”Prima Casă” are prevăzut un plafon de 2 milioane de lei pentru acest an, va continua, însă până la sfârșitul lunii februarie vom avea o formă modificată pentru a-l face mai social.

„Am prins că plafon cam două miliarde de lei în acest an pentru programul ‘Prima Casă’, deci el va continuă, numai că am spus că discuţiile acestea pe care le-am avut cu cei de la Banca Centrală au fost pentru a-l face mai social, mai îndreptat către zona socială. Probabil că până la final de februarie vom avea formă propusă a fi modificată, dar nu se schimbă aspecte esenţiale. Nu. Finanţarea există, a fost bugetat, programul continuă. Până nu îl modificăm, va continuă în aceeaşi parametri. Până la final de februarie o să ieşim, cred, cu o Hotărâre de Guvern„, a spus Eugen Teodorovici, potrivit Agerpres.

Modificările aduse acestui program, sunt aspecte legate de suprafață casei sau de veniturile celor care vor să  îl acceseze.

„Mă refer la suprafaţa casei, la persoanele cu venituri mai mici. Este un program social la urmă urmei. Nu îţi iei casă de 500 de metri pătraţi, prima casă, îţi iei o casă pentru familie atât cât poţi…”, a adăugat Teodorovici.

Potrivi datelor MFP, de la lansarea programului „Prima Casă” în anul 2009 până la finele lunii octombrie 2018, au fost acordate 264.578 garanţii şi promisiuni de garantare, în valoare totală de 23,40 miliarde lei. De la începutul anului 2018 şi până la finele lunii octombrie 2018 numărul garanţiilor acordate era de 17.915, iar valoare totală a acestora de 1,7 miliarde lei. De asemenea, au fost înregistrate şi 6.494 promisiuni de garantare.

În contextul creşterii dobânzilor, şi băncile au noi reguli impuse de BNR pentru a-i feri de riscuri pe românii cu venituri mici. Potrivit noilor reguli impuse de BNR, din această lună cei care fac un credit pot avea rate de cel mult 40% din totalul veniturilor, faţă de 50-55%, cât era până acum, cu excepţia celor care fac un credit pentru primul imobil. În acest caz, gradul de îndatorare poate merge până la 45%.

Cele mai scumpe locuinţe din ţară sunt în prezent în Cluj, unde preţul pe metru pătrat depăşeşte 1.500 de euro, în creştere cu peste 7% faţă de finalul anului 2017. În Bucureşti, media este de 1300 euro/mp, în timp ce în Timişoara, al treilea în top locuinţele se vând cu 1.200 de euro/mp.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata