Acționarii activiștilor Toshiba au dat sfaturi pentru a câștiga votul crucial asupra sondajului independent de săptămâna aceasta

Într-un moment esențial pentru guvernanța corporativă japoneză, acționarii Toshiba Corp vor vota joi dacă ar trebui să existe o anchetă independentă asupra acuzațiilor că investitorii au fost presați înainte de adunarea generală anuală de anul trecut.
Se așteaptă ca Effissimo Capital Management, cel mai mare acționar al Toshiba și alți investitori activiști să aștepte o zi după ce ancheta propusă de Effissimo a câștigat sprijinul consilierilor proxy, investitorii și sursele companiei au declarat pentru Reuters.

Effissimo din Singapore, care are o participație de 9,9%, a făcut propunerea după reclamațiile investitorilor cu privire la ultima adunare generală anuală. Reuters a raportat că un consilier guvernamental japonez a informat fondul de dotare al Universității Harvard că ar putea face obiectul unei anchete de reglementare dacă fondul nu ar urma recomandările conducerii în alegerea directorilor.

Drept urmare, fondul s-a abținut de la vot și a aflat ulterior că nu există nici o bază pentru nicio anchetă, au spus surse.

Dacă investitorii activiști adună majoritatea simplă necesară pentru propunere la adunarea generală extraordinară, votul ar duce la alte bătăi de cap pentru gestionarea conglomeratului lovit de scandal, în special în fruntea șefului executiv Nobuaki Kurumatani.

„Din informațiile pe care le avem cu privire la modul în care ar putea merge votul, suntem în câștig”, a spus o sursă Toshiba familiarizată cu problema.

„Dacă va fi aprobată, o anchetă ar putea duce la o creștere a presiunii asupra lui Kurumatani, chiar până la punctul în care ar putea fi nevoit să demisioneze la adunarea generală anuală din acest an, a adăugat sursa. „Rezultatele anchetei ar putea arunca o lumină negativă asupra conducerii, indiferent de rezultat”.

Toshiba a refuzat să comenteze cu privire la viitorul vot și impactul pe care îl poate avea.
O victorie s-ar adăuga, de asemenea, la impulsul activismului acționarilor din Japonia, care s-a străduit să arate progresul în guvernanța corporativă, dar în care până acum s-au produs victorii pentru investitori activi la companii relativ mici.

Se estimează că investitorii activiști reprezintă aproximativ 25% din baza de acționari a Toshiba – o proporție neobișnuit de mare după ce compania, pe punctul de a se prăbuși din cauza unor scăderi masive din activitatea sa de energie nucleară din SUA, a trebuit să emită rapid 600 de miliarde de yeni (5,5 miliarde de dolari) în acțiuni în 2017.

Ambii consilieri proxy Institutional Shareholder Services Inc (ISS) și Glass Lewis au recomandat investitorilor să voteze în favoarea sondei, iar sursele din industria financiară spun că ar fi dificil pentru majoritatea administratorilor de fonduri să justifice opunerea acestor recomandări.

Numele investitorilor de profil, Sistemul de pensionare a angajaților publici din California (CalPERS) și Norges Bank Investment Management (NBIM), au dezvăluit că votează în favoarea propunerii. CalPERS deține 0,45% din Toshiba, în timp ce NBIM are 1,32%, conform datelor Refinitiv.

Cu toate acestea, BlackRock Inc – cel mai mare manager de active din lume – votează împotriva propunerii lui Effissimo, a declarat o sursă familiarizată cu această chestiune. Un reprezentant pentru BlackRock în Japonia a refuzat să comenteze.

Experții în guvernanță corporativă spun, de asemenea, că o anchetă ar servi drept mustrare la ceea ce mulți consideră o intervenție nedorită în problemele acționarilor de la un guvern dornic să protejeze Toshiba. Este unul dintre puținii producători de reactoare nucleare din Japonia și rămâne o denumire corporativă majoră, deși un șir de scandaluri i-a murdărit reputația.
În plus față de presupusa presiune asupra fondului Harvard din partea unui consilier guvernamental, ministerul comerțului a luat legătura cu mai mulți acționari străini din Toshiba înainte de ședința anuală din iulie anul trecut, au spus persoane familiarizate cu problema, în ceea ce, cel puțin un investitor, a văzut ca o încercare de a influența votul.

Ministerul comerțului a refuzat să comenteze.

Experții în guvernare notează, de asemenea, cerințele relaxate ale Bursei de Valori din Tokyo anul trecut – o mișcare care a permis revenirea lui Toshiba la consiliul principal în ianuarie și care aduce investitori pasivi de urmărire a indexului care diluează puterea bazei actuale de acționari activiști.

BlackRock și Mizuho Financial Group Inc au construit mize de 5% în Toshiba, au arătat înregistrările în această lună – dețineri despre care surse familiarizate cu această chestiune au spus că reflectă necesitatea de a avea acțiuni la îndemână pentru clienții lor.

Dar pentru a vota la adunarea din 18 martie, acționarii trebuie să dețină acțiuni Toshiba începând cu 1 februarie. Nu este clar câtă putere de vot au BlackRock și Mizuho în prezent.

Perspectivele pentru o propunere separată la EGM de joi de la fondul de hedging american Farallon Capital Management, al doilea acționar ca mărime al Toshiba, sunt mai tulburi, deoarece acea propunere are nevoie de două treimi din vot. Are sprijinul lui Glass Lewis, dar nu al ISS.

Farallon, care este supărat de faptul că Toshiba a renunțat la promisiunile de a nu investi foarte mult în M&A, dorește ca, consiliul să prezinte un plan de politică de capital pe cinci ani sau să facă anumite randamente acționarilor.

Sursa: Reuters
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata