Acţionarii Carrefour vor să vândă diviziile. „Va fi un uriaş pas înapoi”, spun analiştii

Actiunile Carrefour SA au crescut luni (28 septembrie 2009) la bursa de la Paris dupa ce ziarul francez “Le Monde” a anuntat ca fondul american de investitii Colony Capital LLC si miliardarul francez Bernard Arnault, cei mai importanti actionari ai retailerului francez, fac presiuni pentru vânzarea operatiunilor de pe pietele emergente, cum ar fi China si Brazilia, transmite Bloomberg.

.

Colony Capital LLC si Bernard Arnault doresc ca Lars Olofsson, directorul general al Carrefour SA, sa vânda divizii pentru a salva investitia lor in Carrefour, care a pierdut aproape 30% din valoarea de piata din martie 2007, sustine “Le Monde”, citând o sursa anonima. Actiunile Carrefour au urcat luni dupa amiaza cu 2,8%, la 31,72 la bursa de la Paris.

12% din profitul operational din 2008 al retailerului francez este realizat in America Latina, in timp ce Asia a contribuit cu 8,5%.

Vânzarile in cele doua regiuni au crescut anul trecut cu 26% si, respectiv, 11%, in timp ce vânzarile au avansat cu doar 1% in Franta, care reprezinta aproximativ 44% din veniturile grupului.

Vânzarea diviziilor va reprezenta un urias pas inapoi. Ani de zile ei s-au extins peste hotare pentru a compensa lipsa vânzarilor in Franta”, a declarat Benoit de Broissia, analist la KBL Richelieu Gestion.

În 7 septembrie agentia de evaluare financiara Fitch Ratings a revizuit in scadere, de la “A” la “A minus”, ratingul acordat Carrefour SA pentru creditele pe termen lung, cu perspectiva stabila.

Si ratingul acordat pentru datoriile pe termen scurt al Carrefour a fost retrogradat, de la “F1” la “F2” deoarece Fitch Ratings se asteapta ca profitul operational al retailerului francez in acest an sa inregistreze un declin de aproximativ 18%, intre 2,7 si 2,8 miliarde de euro, comparativ cu 2008, când s-a inregistrat un profit operational de 3,3 miliarde de euro.

Scaderea profitului Carrefour se datoreaza scaderii vânzarilor grupului pe principalele sale piete din Franta si Spania, din cauza mediului economic dificil si a initiativelor comerciale ale Carrefour, mult mai agresive, considera Fitch Ratings.

Carrefour a inregistrat pierderi de 58,1 de milioane de euro in primul semestru din 2009, comparativ cu un profit net de 744 milioane de euro in perioada similara din 2008.

Grupul francez detine la nivel mondial aproximativ 3.000 de supermarketuri si peste 1.300 hypermarketuri. În România, grupul Carrefour detine in prezent 22 de hypermarketuri si 23 de supermarketuri.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata