Acționarii Shell cresc presiunea pentru acțiuni climatice suplimentare

Acționarii Royal Dutch Shell au susținut în mod covârșitor strategia de tranziție energetică a companiei, dar sprijinul sporit pentru o a doua rezoluție climatică depusă de un grup activist a subliniat creșterea presiunii pentru a combate schimbările climatice.

O rezoluție neobligatorie prezentată de Shell cu sprijinul unui grup mare de investitori pentru a vota asupra strategiei sale climatice recent dezvăluite a câștigat sprijinul acționarilor de 88,74% la adunarea generală anuală (AGM), care a avut loc online.

Planul, anunțat în februarie, își propune să reducă emisiile de carbon până la zero, până în 2050 prin reducerea lentă a producției de petrol și gaze, creșterea surselor regenerabile de energie și a activităților cu emisii reduse de carbon și compensarea emisiilor prin tehnologii și măsuri de captare a carbonului, cum ar fi împădurirea.

CEO-ul Shell, Ben Van Beurden, a declarat la AGA că strategia, care va fi actualizată la fiecare trei ani, a fost „cuprinzătoare … riguroasă și … ambițioasă”.
Votul vine în aceeași zi în care Agenția Internațională pentru Energie (AIE) a declarat că investitorii ar trebui să oprească finanțarea pentru noi proiecte de aprovizionare cu petrol, gaze și cărbune, dacă lumea dorește să atingă emisiile nete zero până în 2050.

Shell intenționează să își dezvolte investiția în emisii reduse de carbon în următorii ani, dar cel puțin 75% din cheltuielile sale vor continua să se îndrepte spre petrol și gaze.
O a doua rezoluție depusă de grupul activist Follow This, care îndeamnă compania anglo-olandeză să stabilească obiective „inspiraționale” pentru combaterea emisiilor de gaze cu efect de seră, a fost respinsă cu 69,53% din voturi.

Cu toate acestea, aproape o treime din voturile care susțin rezoluția, pe care consiliul de administrație Shell i-a îndemnat pe acționari să le respingă, reprezintă o creștere bruscă față de votul de anul trecut, unde o rezoluție similară a obținut sprijinul de 14,4%.

Mai mulți investitori, recomandări de proxy și grupuri de activiști, inclusiv Follow This, au criticat Shell pentru stabilirea obiectivelor de reducere a carbonului bazate pe intensitate, care permit, teoretic, Shell să-și crească emisiile, mai degrabă decât obiectivele de reducere absolută.

CEO-ul Shell, Ben van Beurden, a declarat totuși că stabilirea unor obiective absolute de reducere ar însemna că Shell va trebui să-și desfășoare activitatea de petrol și gaze, care va fi înlocuită de alți producători.

Directorul Mark van Baal a declarat pentru Reuters că votul „spune consiliului că investitorii nu acceptă obiective pe termen lung fără obiective pe termen scurt și mediu. Trebuie să reduceți dramatic emisiile și să schimbați investițiile dramatic în următorul deceniu”.

Într-o declarație în urma votului, Consiliul de pensii al Bisericii Angliei, care a condus investitorii în discuții cu Shell asupra strategiei sale, a salutat sprijinul pentru plan și a cerut, de asemenea, Shell să stabilească obiective pe termen scurt și mediu pentru a reduce emisiile în termeni absoluți.

Adam Matthews, Director de Etică și Angajament pentru Consiliul de Pensii al Bisericii Angliei, a declarat la AGA că, dacă Shell nu își îndeplinește obiectivele din 2023, fondul își va ceda participația la Shell.

Săptămâna trecută, investitorii din BP au respins o rezoluție „Urmează această rezoluție”, prin care se cereau obiective mai stricte de reducere a emisiilor, care, totuși, au fost susținute de 20,6% din voturi, indicând presiunea crescândă a investitorilor.

Sursa: Reuters
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata