Administratorul special: Amânarea privatizării Oltchim a fost din cauza lipsei de pregătire a investitorilor

Administratorul special al Oltchim, Bogdan Stănescu, a declarat marți, 1 iulie, într-o ședință la Prefectura Vâlcea, că amânarea privatizării combinatului a fost cauzată de lipsa de pregătire a investitorilor pentru cazul Oltchim.

„Faptul că s-a amânat de patru ori termenul de privatizare al Oltchim nu a fost din cauza unei lipse de investitori, ci a lipsei lor de pregătire pentru a veni să investească la Oltchim. Și aici mă refer la consorțiul chinezesc, mă refer și la ultimii care au cumpărat caietul de sarcini, colegii noștri de la USG, care doresc și ei să participe la această privatizare, mă refer la SIF care a încercat si el să participe, obținând niște sume pentru prețul Oltchim, toți cei care au dorit privatizarea pe module și nu pe sistem integrat, ceea ce pentru acționari nu avea sens, să vindem pe module, pentru că a vinde pe module înseamnă acționari diferiți, interese diferite și nu ar fi mers unitar, cum a fost gândit să funcționeze combinatul”, a precizat Stănescu.

Din punct de vedere al negocierilor cu OMV, acesta spune că s-au oprit în așteptarea investitorului interesat de ambele active, Arpechim și Oltchim.

„Ne-am oprit pentru că așteptăm investitorul. Pentru că statul român, ca să cumpere rafinăria Arpechim, trebuie, a doua zi, să o vândă investitorului selectat pentru Oltchim. Altfel nu are sens să o țină, să investească în ea, pentru că, dacă ar putea să o țină, ar investi în ea, ar investi în Oltchim. Așteptăm investitorul, semnăm contractul. Mai avem mici probleme de mediu care trebuie discutate cu Ministerul Mediului, am discutat cu Consiliul Concurenței și ne-am luminat asupra unui eventual ajutor de stat și am ajuns la concluzia că nu există. Iar din punct de vedere al conversiei creanțelor bugetare în acțiuni, am creat această ordonanță unde am făcut posibilă această conversie. Ea este o soluție, dar nu este o una salvatoare. Dacă ne uităm la toată masa credală, cât convertim? 400 de milioane, rămânem totuși cu 400 de milioane datorii”, a adăugat administratorul special al combinatului.

Acesta spune că „s-a încheiat un contract de finanțare de 1 milion jumătate și sunt în discuții și pentru alte finanțări”.

„Fapt ce ne va permite să deschidem secția oxo și nu ne oprim aici. Secția oxo nu ne duce pe plus în acest moment, dar ne duce aproape de zero, ca nivel de pierderi. Ca să ajungem pe plus, trebuie să deschidem și cealaltă secție (…) Ieri am fost la Ministerul Muncii cu foștii salariați. Ni s-a spus că singurul lucru pe care îl pot face dumnealor în calitatea lor de minister este să facă o reconversie profesională, acordând gratuitate pentru cursuri, primă de instalare de 3500 de lei dacă se relochează în alt oraș ca forță de muncă. Urmează să mergem cu foștii salariați și la Ministerul de Finanțe, să găsim o soluție legală pentru a reuși achitarea acelor plăți compensatorii. Până atunci rămâne varianta ca,atunci când se va privatiza combinatul, să plătim aceste salarii compensatorii”, a adăugat Stănescu.

Conducerea Oltchim a avut marți o întâlnire cu sindicatele, la sediul Instituției Prefectului, pentru a se prezenta situația economică a combinatului și perspectivele de dezvoltare pentru următoarele 6 luni.

Oltchim se află în insolvență din ianuarie 2013 și este propus pentru a fi privatizat în luna decembrie a acestui an. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata