Amenzi de 618.200 lei aplicate în Dragonul Roşu, în august 2010

10

Comisarii Gărzii Financiare Bucureşti au continuat în august 2010 seria acţiunilor de control inopinat în centrele comerciale en gros din Capitală, în vederea recuperării debitelor pe care unele societăţi comerciale le înregistrează la bugetul de stat, dar şi pentru combaterea actelor de evaziune şi fraudă fiscală, numai în complexul Dragonul Roşu aplicând amenzi de 618.200 lei, informează Agenţia Naţională de Administrare Fiscală.

În complexul menţionat, au fost verificaţi 271 de agenţi economici. Tematica controlului a fost axată pe verificarea legalităţii funcţionării agenţilor economici care deţin puncte de vânzare în acest en gros, verificarea provenienţei mărfurilor aflate la vânzare, precum şi respectarea legislaţiei financiar-fiscale. Ca urmare a neregulilor descoperite, au fost aplicate amenzi în valoare de 618.200 lei, din care s-au încasat 520.000 lei.

Totodată, în baza prevederilor Legii nr.12/1990 privind protejarea populaţiei împotriva unor activităţi comerciale ilicite, republicate, au fost efectuate confiscări de mărfuri şi bani numerar în valoare totală de 20.249 lei.
Pe de altă parte, acţiunile operative desfăşurate de Secţia Bucureşti a Gărzii Financiare din ultima lună au avut în vedere combaterea evaziunii fiscale din domeniul achiziţiilor intracomunitare, fiind urmărit cu predilecţie comerţul cu îmbrăcăminte, legume, fructe, carne, zahăr, produse sanitare, flori, materiale de construcţii.

Astfel a fost identificată o societate comercială care a efectuat 317 achiziţii intracomunitare a circa 8.700 de tone de cereale (rapiţă şi grâu) de la furnizori intracomunitari, fără a înregistra documentele contabile aferente.
Valoarea estimată a produselor se ridică la peste 8,6 milioane lei, TVA-ul eligibil fiind în sumă de circa două milioane lei. Mai mult, agentul economic a prezentat facturi de transport emise de o firmă care nu funcţionează la sediul social declarat şi se află în lichidare judiciară din anul 2007.

Extinzându-se cercetările, s-a descoperit că agentul economic a mai achiziţionat cereale şi de la alte firme care se află în lichidare judiciară. În baza acestor fapte a fost determinată o creanţă faţă de bugetul de stat în sumă de aproximativ 3,2 milioane lei reprezentând TVA estimat dedus nelegal, precum şi aferentă achiziţiilor intracomunitare neînregistrate de societate. De asemenea, a fost calculat şi impozitul pe profit în sumă de circa 740.000 lei.

Motivat de natura aspectelor constatate, pentru continuarea cercetărilor şi stabilirea persoanelor vinovate, cazul a fost sesizat în mod operativ organelor de cercetare penală. Într-un alt caz semnificativ, tot în domeniul achiziţiilor intracomunitare, comisarii Gărzii Financiare Bucureşti au verificat un agent economic cu sediul social în Capitală, care a achitat în timpul controlului, suma de circa 2,3 milioane lei reprezentând TVA de plată către bugetul de stat.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata