Andrei Gerea: Sunt interesate de Oltchim companii din China, România şi Ungaria

27

Consorţii din China, România şi Ungaria şi-au manifestat interesul pentru preluarea Oltchim, a declarat, vineri, ministrul Economiei, Andrei Gerea, într-o conferinţă de presă.

Potrivit acestuia, continuă şi discuţiile cu azerii de la SOCAR, dar şi cu două firme din Turcia.
„Şi-a mai exprimat interesul o companie din Rusia, însă nu considerăm în acest moment că există un interes real din partea lor”, a precizat Gerea.

Ministrul Economiei, aflat, joi, într-o vizită la obiective industriale din Piteşti şi Râmnicu-Vâlcea, s-a declarat optimist cu privire la privatizarea Oltchim, afirmând că pe 28 martie vor fi cu siguranţă cel puţin trei oferte de preluare a combinatului.
Referitor la concernul chinez interesat de Oltchim, ministrul Economiei a menţionat că „banii se scot foarte greu din China„.

„Chiar şi pentru cumpărarea caietului de sarcini au fost necesare multe aprobări. Dar, important este că partea chineză a solicitat această amânare şi au angajat un consultant expert în asemenea probleme şi îşi menţin hotărârea de a intra în această ecuaţie. Spre deosebire de anul trecut, când vorbeam de ofertanţi de la o lună la alta, iată că, alături de consorţiul chinez şi de Chimcomplex, îşi menţin, în continuare, interesul companiile turceşti şi compania MOL, care a venit în cursul lunii ianuarie, şi încercăm să aducem şi compania SOCAR. Nu cred că cei de la PCC vor reintra în această campanie de privatizare”, a afirmat Andrei Gerea.

Termenul până la care investitorii interesaţi să cumpere combinatul petrochimic Oltchim Râmnicu Vâlcea pot depune oferte angajante a fost decalat de la 31 ianuarie la 28 martie, iar această amânare a fost aprobată ca urmare a solicitărilor primite din partea investitorilor interesaţi să participe la reorganizarea combinatului, potrivit unui comunicat al Oltchim.

Adunarea creditorilor a luat această decizie în şedinţa de marţi, 28 ianuarie.
”Această amânare a fost aprobată ca urmare a solicitărilor primite din partea investitorilor interesaţi în participarea la reorganizarea activităţii SC Oltchim SA”, se arată în comunicat.

Chimcomplex Borzeşti, al doilea fabricant de produse clorosodice din România, după Oltchim, ar fi urmat să concureze la termenul iniţial cu alţi doi investitori, Oil and Gas Trade (Rusia) şi consorţiul de companii Baota Petrochemical Group şi Junlun Petroleum Co. din China. De combinatul vâlcean s-a mai interesat şi compania MOL, din Ungaria, prin divizia sa petrochimică, Petchem.

De preluarea Oltchim s-au arătat interesaţi şi azerii de la SOCAR, precum şi consorţiul format din nemţii de la PCC şi fondul de investiţii israelian Fortissimo. Aceştia au anunţat, însă, că nu vor mai participa la licitaţie.

În decembrie, Adunarea Creditorilor Oltchim a stabilit la 305,2 milioane de euro valoarea – reper a activelor Oltchim, care au fost transferate la o nouă societate şi vor fi scoase la privatizare. Creditorii au aprobat şi înfiinţarea unei noi societăţi, Oltchim SPV, care va prelua activele viabile ale Oltchim, vechea companie, şi va fi privatizată.
Combinatul petrochimic din Râmnicu Vâlcea se află în insolvenţă de la începutul anului 2013.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata