Angajaţii CFR SA îşi vor primi jumătate din salariu; diferenţa va fi plătită în zilele următoare

Compania Naţională de Căi Ferate CFR SA va asigura 50% din plata salariilor angajaţilor, iar diferenţa urmează a fi virată în următoarele zilele, în condiţiile în care contractul privind activitatea companiei pentru perioada 2016-2020 a fost aprobat miercuri în şedinţa de Guvern, a anunţat joi CFR SA.

„CNCF CFR SA regretă situaţia creată şi le cere scuze angajaţilor pentru întârzierea acordării drepturilor salariale, cu menţiunea că protecţia socială a personalului feroviar reprezintă una dintre priorităţile companiei. Facem precizarea că, în acest an, Contractul de Activitate al Companiei Naţionale de Căi Ferate ‘CFR’ — S.A a fost aprobat mai devreme, comparativ cu anii anteriori”, se arată în comunicat.

O parte din angajaţii CFR SA au declanşat joi dimineaţă, 31 martie, un protest spontan din cauza întârzierilor salariale, însă circulaţia trenurilor nu a fost întreruptă, potrivit presei centrale.

Executivul a aprobat, printr-o hotărâre, contractul privind activitatea Companiei Naţionale de Căi Ferate „CFR” — SA pentru perioada 2016-2020, încheiat între această companie şi Ministerul Transporturilor.

Contractul de activitate se actualizează anual, după aprobarea bugetului de stat.

Actul normativ se referă, în principal, la obligaţiile CFR pentru anul 2016 de a asigura starea tehnică şi de exploatare a infrastructurii feroviare care să permită desfăşurarea transportului feroviar în condiţii de siguranţă a circulaţiei şi la indicatorii de calitate şi performanţă privind funcţionarea infrastructurii feroviare pe anul 2016, în concordanţă cu programul de guvernare.

Hotărârea face referire şi la programele prioritare de dezvoltare, modernizare şi investiţii ale infrastructurii feroviare publice în 2016 şi la metodologia de tarifare pentru acest an.

Actul normativ cuprinde şi lista completă a trenurilor de călători care reprezintă pachetul minim social pe anul 2016 şi care fac obiectul contractelor de servicii publice ce se încheie cu operatorii de transport feroviar de călători şi, implicit, obligaţia CFR de a asigura capacitatea de circulaţie necesară pentru execuţia acestui pachet.

Această listă cuprinde şi un pachet minim social de rezervă pentru secţiile de circulaţie neinteroperabile neînchiriate, administrate de CFR, dar pe care la acest moment nu se realizează transport feroviar de călători şi care va fi distribuit operatorului/operatorilor care va/vor prelua volumul minim de transport de călători pe secţia/secţiile respective, potrivit legii.

În hotărâre sunt prevăzute şi obligaţiile Ministerului Transporturilor de a acorda administratorului infrastructurii feroviare stimulente pentru reducerea costurilor unitare şi a valorii tarifului de utilizare a infrastructurii feroviare, precum şi pentru îmbunătăţirea indicatorilor privind performanţele activităţii. Stimulentele vor fi acordate pentru reducerea în anul 2016 a costurilor unitare şi a valorii tarifului de utilizare a infrastructurii feroviare, precum şi pentru îmbunătăţirea indicatorilor privind performanţele activităţii.

Actul normativ prevede şi posibilitatea ca veniturile din surse proprii ale CFR să fie folosite atât pentru reparaţii la infrastructură feroviară din domeniul privat al companiei, cât şi la infrastructură feroviară din domeniul public al statului.

Pe de altă parte, miercuri, printr-o altă hotărâre, Guvernul a aprobat contractele de servicii publice în transportul feroviar public de călători pentru anul 2016 până la 2 decembrie 2019, încheiate între operatorii de transport feroviar — Regiotrans SRL, SC Interregional Călători SRL, SC Transferoviar Călători SRL, SC SOFTRANS SRL cu Ministerul Transporturilor, prin Societatea Naţională de Transport Feroviar de Călători „CFR Călători” S.A. Anual, după aprobarea bugetului de stat, aceste contracte de servicii publice vor fi actualizate.

Prin acest act normativ se stabilesc principalele obligaţii de serviciu public ale operatorilor de transport feroviar de călători pentru 2016, precum şi estimarea acestora pentru întreaga perioadă de valabilitate, între care şi acordarea pachetului minim social susţinut prin compensaţia alocată de la bugetul de stat, conform legislaţiei în vigoare, se mai arată în comunicatul citat. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata