Angajaţii Fabricii de ţigarete din Sfântu Gheorghe, trimişi în şomaj tehnic

Angajaţii Fabricii de ţigarete din Sfântu Gheorghe vor fi trimişi în şomaj tehnic începând de luni (8 martie 2010), pe o perioadă de 60 de zile, ca urmare a retragerii licenţei de fabricaţie.

Fabrica este închisă de o săptămână, iar, în ciuda protestelor sindicale şi intervenţiilor făcute de conducerea acesteia pe lângă autorităţi, şansele ca producţia să fie reluată în scurt timp sunt foarte puţine. Liderul sindical Sandor Csaba a declarat joi (4 martie 2010) că, practic, aproape toţi angajaţii fabricii vor fi trimişi în şomaj tehnic, cu excepţia a două-trei persoane din conducere.

‘Oamenii au început deja să îşi facă hârtiile pentru şomaj tehnic’, a spus Sandor Csaba menţionând că printre aceştia se numără şi persoane care au lucrat timp de 30 de ani în această fabrică, asemenea părinţilor şi bunicilor. Sandor Csaba este de părere că din cauza opririi producţiei fabrica şi-a pierdut deja o parte din piaţă, iar situaţia se agravează cu fiecare zi ce trece.

Şansele ca aceşti oameni să-şi găsească alte locuri de muncă sunt foarte reduse, în condiţiile în care rata şomajului în judeţul Covasna a ajuns la 12,3%, cea mai ridicată din ultimii 7 ani. Fabrica de ţigarete din Sfântu Gheorghe, care are o vechime de 113 ani, şi-a pierdut licenţa de fabricaţie în urma ‘reactivării’ unei ‘datorii istorice’, ce data dinainte de privatizare.

Potrivit conducerii fabricii, conform înţelegerii făcute cu AVAS şi Ministerul Finanţelor, şi-a respectat angajamentul privind plata eşalonată a datoriilor către bugetul de stat şi a realizat programul investiţional prevăzut.
Vestea trimiterii în şomaj tehnic a muncitorilor de la Ţigarete vine la scurt timp după ce conducerea Fabricii de confecţii Seconf din Breţcu a notificat Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă asupra faptului că preconizează concedierea a circa 150 de angajaţi, reprezentând aproape 90% din totalul angajaţilor societăţii. Măsura a fost motivată prin lipsa comenzilor.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata