Antibiotice SA livrează produse finite în SUA: „La export, facturile se încasează la 60-90 de zile, faţă de 300 de zile, la noi”

– Dacă până acum, compania „Antibiotice” SA Iaşi a livrat pe piaţa Statelor Unite ale Americii numai substanţe active, de luni, 14 iunie, producătorul farmaceutic ieşean a devenit şi exportator de produse finite pentru piaţa americană, după ce primul lot de medicamente injectabile a părăsit poarta fabricii având ca destinaţie parteneri de peste ocean.

Această livrare a devenit posibilă ca urmare a obţinerii în luna decembrie a anului 2009, după trei ani de muncă intensă, a autorizării FDA (Food and Drug Administration – autoritatea de reglementare a medicamentului din SUA) pentru exportul de Ampicilină injectabilă în patru doze.

Acest contract va genera o creştere a cifrei de afaceri la export cu 25%. „Acest contract reprezintă o recunoaştere a calităţii produselor Antibiotice de către cel mai important organism mondial de reglementare a medicamentului, FDA. Contractul are o valoare de 4 milioane USD/an şi a fost încheiat pentru o perioadă iniţială de 5 ani”, a declarat Mihai Stoian, Manager Export Antibiotice SA.

Ca atare, în următorii cinci ani, „Antibiotice” SA Iaşi va exporta pe piaţa SUA medicamente injectabile în valoare de 20 milioane USD.

În momentul de faţă sunt în fază de autorizare FDA încă 4 produse injectabile marca Antibiotice, care, în momentul finalizării înregistrărilor – eforturi ce se preconizează a fi încheiate în următorii doi ani, vor genera o cifră anuală de afaceri de aproximativ 15.000.000 USD.

Exportul, soluţie „anticriză” pentru „Antibiotice” SA Iaşi

De altfel, în cursul anului trecut, exporturile au constituit o orientare strategică a managementului companiei „Antibiotice”, considerându-se că, în condiţiile crizei din sistemul naţional de sănătate, preţurile sunt mai avantajoase la extern decât pe plan  naţional, iar marjele de profit sunt mai importante, cu toate că şi piaţa externă se confruntă cu probleme la fel de complicate.

Anul trecut, ponderea exportului în total cifră de afaceri a companiei ieşene a fost de 18,50%, targetul pentru următorii trei ani fiind atingerea unui nivel procentual de 25%, pentru a reduce gradul de dependenţă al companiei de piaţa internă.

Exportul este o măsură anticriză pentru „Antibiotice”, în condiţiile în care la export facturile se încasează la 60-90 de zile, faţă de 300 de zile, perioada în care se încasează pe piaţa internă, activitatea de export ajutând la echilibrarea fluxurilor financiare.

„Cifra de afaceri a companiei noastre pe pieţele externe a înregistrat o evoluţie constant pozitivă, valoarea exportului în anul 2009 ridicându-se la 13.200.000 USD. Comparativ cu anul 2006, când s-a realizat un export de 6.500.000 USD, valoarea exporturilor s-a dublat anul trecut, iar faţă de anul 2008 creşterea a fost de 27%”, ne-a declarat Ioan Nani, managerul „Antibiotice” SA Iaşi.

De altfel, „Antibiotice” SA a primit, în cadrul Galei ANEIR (Asociaţia Naţională a Exportatorilor şi Importatorilor din România) – 2009 diploma de onoare, fiind desemnată drept cea mai dinamică firmă de export în domeniul medicamentelor anul trecut.

În susţinerea acestor afirmaţii, vine şi faptul că, în primele cinci luni ale anului în curs, exporturile „Antibiotice” SA Iaşi au totalizat 6.700.000 USD, fiind în creştere cu 18% faţă de perioada similară a anului 2009.

Strategia de export a companiei „Antibiotice” pe pieţele externe vizează abordarea unor noi pieţe de desfacere din Europa, Federaţia Rusă şi zonele foste CSI, precum şi din America Latină. În momentul de faţă, „Antibiotice” este în faza de înregistrare a produselor pe aceste noi pieţe, primele livrări estimate fiind pentru anul 2011.

Pentru acest an, „Antibiotice” SA Iaşi îşi propune un profit net de 14,7 milioane RON

“Antibiotice” SA Iaşi este cel mai important producător român de medicamente de pe piaţa autohtonă, este principalul producător de antiinfecţioase din România şi exportator de produse farmaceutice în peste 35 de ţări ale lumii.

Portofoliul de medicamente de uz uman numără în prezent 123 de produse, ce acoperă 66 de substanţe active (dci), 10 clase terapeutice (antiinfecţioase, tract digestiv, cardiovascular, sânge, sistem nervos, sistem musculo-scheletic, organe senzitive, sistem respirator, aparat genito-urinar, preparate dermatologice şi soluţii de spital).

Acest portofoliu de produse este dezvoltat pe cinci forme farmaceutice de bază (pulberi pentru soluţii injectabile, capsule, comprimate, preparate topice şi supozitoare).

În urma transferului titlurile deţinute la “Antibiotice SA” de către AVAS, în prima parte a anului trecut, principalul acţionar al companiei farmaceutice ieşene a devenit Ministerul Sănătăţii, cu 53,0173% din acţiuni. La data de 2 iunie a.c., diferenţa de titluri era deţinută de SIF Oltenia (10,0954%) şi de alţi acţionari (36,8873%).

În acest an, “Antibotice” SA Iaşi ar urma să realizeze venituri totale de 248 milioane RON, din care 245,9 milioane RON reprezintă veniturile din exploatare, iar suma totală a cheltuielilor ar trebui să se înscrie în plafonul de 230,5 milioane RON, din care 216,3 milioane RON cheltuieli de exploatare. Ca atare, “Antibiotice” SA Iaşi mizează în acest an pe un profit brut de 17,5 milioane RON, respectiv un profit net de 14,7 milioane RON.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata