Argeş: DNA pune sechestru pe 40 de autobuze ale CNCD, care vor putea fi folosite de Publitrans

Procurorii DNA au dispus, vineri, 14 noiembrie, instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului pe 40 de autobuze aflate în proprietatea firmei CNCD, custode al bunurilor fiind desemnată societatea Consiliului Local Pitești, Publitrans 2000, care le va putea folosi în continuare pentru a asigura transportul public de persoane în municipiu, au declarat  surse judiciare.

Sechestrul a fost dispus pentru recuperarea unui prejudiciu de peste 23 de milioane de lei, calculat în dosarul în care primarul Tudor Pendiuc și mai mulți oameni de afaceri sunt cercetați pentru încheierea unui contract nelegal privind transportul public local.

Anchetatorii au constatat că doar cele 40 de autovehicule se află în proprietatea efectivă a societății CNCD, care le-a înmatriculat la începutul anului 2012, ele făcând parte dintr-un lot de 80 de autobuze achiziționate anterior printr-un contract de leasing. Fiecare autobuz avea, la momentul achiziției, o valoare de 170.000 de euro.

Sechestrul a fost dispus pentru a se evita ascunderea, distrugerea, înstrăinarea sau sustragerea de la urmărire a bunurilor care ar putea servi la garantarea reparării pagubei produse prin săvârșirea infracțiunilor cercetate în dosar. Societatea Publitrans 2000, în calitate de custode, va asigura paza și conservarea bunurilor, precum și utilizarea acestora în condiții adecvate.

Desemnarea societății Publitrans 2000 drept custode a fost determinată și de faptul că reprezentanții societății CNCD au trimis o adresă către Primăria Pitești și DNA, prin care avertizau că vor retrage autobuzele de pe trasee în cazul în care, prin menținerea lor, se mărește prejudiciul constatat în dosar.

Primarul Tudor Pendiuc este acuzat de procurorii DNA că a prejudiciat bugetul Primăriei Pitești cu suma de peste 5 milioane de euro, prin încheierea unui contract nelegal privind transportul public local, el primind în schimb drept mită un apartament de lux pentru fiica sa. Edilul a fost arestat preventiv pentru luare de mită și abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave și în formă continuată, iar fiica sa, Emanuela Pendiuc, este cercetată în arest la domiciliu pentru complicitate la luare de mită și spălare de bani.

În același dosar mai sunt cercetați oamenii de afaceri Valentin Vișoiu, acționar la CNCD SA, SC Conarg SA, Conarg Real Estate SRL; Florin Șerban Barbu, acționar în cadrul SC Conarg Real Estate SRL; Constantin Scarlat și Gheorghe Văsîi, ambii reprezentanți ai SC Girexim Universal SA și SC CNCD SA.

Potrivit DNA, în „strategia de dezvoltare durabilă a serviciului de transport public local de călători în municipiul Pitești”, care răspundea unui interes public, era prevăzut ca Publitrans 2000 să înlocuiască parcul auto cu 80 de autobuze noi, achiziționate de Consiliul Local Pitești prin alocare de fonduri. Prevalându-se de această nevoie socială, primarul Tudor Pendiuc ar fi făcut demersuri astfel încât, cu încălcarea prevederilor legale, să fie încheiat, executat și prelungit un contract de asociere în participațiune între Publitrans 2000 SA și societățile private CNCD SA și Girexim Universal SA, prin care bugetul local ar fi fost prejudiciat cu peste 5 milioane de euro (23.013.099 lei), în folosul ultimelor două societăți, la care printre acționari se află omul de afaceri Valentin Vișoiu.

Anchetatorii mai arată că, sub pretextul inexistenței fondurilor publice necesare achiziționării celor 80 de autobuze, primarul Pendiuc a determinat încheierea contractului de asociere în participațiune, în condițiile în care cele două firme private erau obligate să dețină autobuzele în proprietate, însă ele le-au achiziționat în leasing, cu puțin timp înainte de încheierea contractului. Mai mult, achitarea ratelor de leasing s-a făcut din încasările provenite ca urmare a contractului de asociere.

În schimbul „serviciilor” sale, primarul Pendiuc este acuzat că a primit de la Valentin Vișoiu, la data de 18 februarie 2008, pentru fiica sa, Emanuela Pendiuc, un apartament în municipiul București — Ansamblul Rezidențial Quadra Place, în suprafață de 117 mp, garaj de 23 mp și un loc de parcare, în valoare de 130.900 euro (echivalentul a 475.812 lei), în schimbul favorizării asocierii CNCD SA/Girexim Universal SA în procedura de atribuire a contractului de asociere în participațiune, respectiv acordarea efectivă, executarea și ulterior prelungirea acestuia. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata