ASF: 311 societăţi s-au transferat pe piaţa reglementată sau pe sistemul alternativ, în urma restructurării pieţei Rasdaq

Procesul de restructurare a pieței Rasdaq a fost finalizat, astfel că 311 societăți s-au transferat pe piața reglementată sau pe sistemul alternativ de tranzacționare, iar 562 emitenți au fost retrași de la tranzacționare în baza prevederilor Legii 151/2014, potrivit unui comunicat al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) remis vineri.

‘Activitatea pieței Rasdaq și a pieței valorilor mobiliare necotate a încetat de drept la 12 luni de la data intrării în vigoare a legii, la 27 octombrie 2015. Ca urmare a hotărârilor Adunărilor Generale Extraordinare ale Acționarilor societăților ale căror acțiuni se tranzacționau pe piața Rasdaq/piața valorilor mobiliare necotate, un număr de 311 societăți s-au transferat pe piața reglementată/ sistem alternativ de tranzacționare (…) Un număr de 562 emitenți au fost retrași de la tranzacționare în baza prevederilor acestui act normativ. Pentru acțiunile pentru care au fost depuse cereri de retragere până la momentul încetării de drept a activității pieței Rasdaq, respectivele societăți au plătit, conform informațiilor transmise la ASF, 123,08 milioane de lei pentru un număr de 4.419 acționari’, se menționează în comunicat.

Potrivit ASF, 5 societăți au fost transferate pe piața reglementată administrată de BVB: Albalact SA Alba Iulia (capitalizare bursieră 200,38 milioane lei), IAR SA Brașov (capitalizare bursieră 132,15 milioane lei, Prebet SA Aiud (capitalizare bursieră 10,25 milioane lei, Mecanica Fină SA București (capitalizare bursieră 25,94 milioane lei și Romcab SA Târgu Mureș (capitalizare bursieră 89,16 milioane lei).

Totodată, 271 de societăți au fost transferate pe sistemul alternativ de tranzacționare administrat de BVB, cu o capitalizare bursieră de 4,34 miliarde lei, număr salariați 36.781 și 824.767 de acționari. De asemenea, 35 de societăți s-au transferat pe sistemul alternativ de tranzacționare administrat de Sibex, cu o capitalizare bursieră de 258,27 milioane lei, 4.202 de salariați, și 52.261 de acționari.

La finalul celor 12 luni de la intrarea în vigoare a prevederilor Legii 151/2014, un număr de 562 emitenți au fost retrași de la tranzacționare în baza prevederilor acestui act normativ. Pentru acțiunile pentru care au fost depuse cereri de retragere până la momentul încetării de drept a activității pieței Rasdaq, respectivele societăți au plătit, conform informațiilor transmise la ASF, 123,08 milioane de lei pentru un număr de 4.419 acționari.

În perioada de la intrarea în vigoare a Legii 151/2014 și până la data la care activitatea celor două piețe a încetat de drept, la 27 octombrie 2015, ASF a supravegheat modul în care emitenții au respectat procedura, încălcarea normelor fiind sancționată.

ASF a sancționat, conform atribuțiilor conferite de statutul autorității, persoanele identificate ca fiind responsabile în cazul societăților care nu au convocat AGEA în termenul stabilit de lege, nu au finalizat procedura de retragere a acționarilor, respectiv nu au plătit acționarilor îndreptățiți sumele ce li se cuveneau ca urmare a exercitării de către aceștia a dreptului de retragere prevăzut de legea 151/2014. Astfel, ASF a emis 263 decizii de sancționare pentru nerespectarea prevederilor legale, suma totală a amenzilor fiind de 1,52 milioane lei.

După încetarea activității pieței Rasdaq, acționarii care se consideră prejudiciați prin nefinalizarea procedurii de retragere se pot adresa, pentru satisfacerea drepturilor lor, instanțelor de judecată competențe. Aceste persoane pot invoca în favoarea lor inclusiv actele individuale sancționatorii emise de ASF în care autoritatea a constat încălcarea prevederilor legale.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) este instituția care autorizează, reglementează, supraveghează și controlează entitățile care activează pe piața financiară non-bancară din România. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata