ASF: Compania de asigurare Astra intră în administrare specială

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a decis, marţi, 18 februarie, deschiderea procedurii de redresare financiară prin administrare specială la compania Astra, cea mai mare societate de asigurări de pe piaţa românească, a anunţat, marţi, preşedintele ASF, Dan Radu Ruşanu, într-o conferinţă de presă.

Decizia ASF a fost luată după analiza raportului de control la societatea Astra şi a unei note a Direcţiei de Supraveghere şi Stabilitate Financiară din cadrul ASF.

Autoritatea a numit ca administrator special la Astra compania de consultanţă financiară KPMG Advisory. Din calculele ASF, care vor fi puse la dispoziţia administratorului special, Astra va avea nevoie de o majorare de capital semnificativă, urmând ca administratorul special să stabilească suma necesară.

Preşedintele ASF a precizat că toate poliţele de asigurare emise de Astra rămân valabile până la expirare.

Potrivit lui Ruşanu, administratorul special va fi obligat să asigure toate plăţile aferente poliţelor de asigurare, însă, în cazul unui eveniment major, cum ar fi un cutremur foarte puternic, Astra nu va putea face faţă plăţilor.

Astra are un portofoliu de aproape trei milioane de clienţi, din care 800.000 sunt asiguraţi RCA, iar 2,15 milioane deţin asigurări de locuinţe.

Simultan cu introducerea administrării speciale, ASF a impus şi alte măsuri – inventarierea dosarelor de daună în vederea evaluării daunelor reale şi stabilirii obligaţiilor de plată, luarea măsurilor necesare pentru calculul corespunzător al rezervelor tehnice constituite de Astra, interzicerea efectuării de investiţii în valori mobiliare şi imobiliare cu excepţia clasamentelor în depozite bancare, titluri de stat şi certificate de trezorerie, interzicerea înstrăinării bunurilor şi activelor societăţii, interzicerea acordării de noi împrumuturi şi accelerarea recuperării celor acordate, efectuarea unui audit de un auditor reputat.

Preşedintele ASF a afirmat că Astra nu a fost controlată aproape deloc de fosta Comisie de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) şi că fostul şef al acestei instituţii, Daniel Tudor, a protejat-o. Potrivit lui Ruşanu, măsura administrării speciale ar fi trebuit luată încă din 2013 de către CSA.

Astra a fost supusă unui control al CSA în 2012, acesta fiind finalizat pe 26 aprilie 2013, iar noua conducere a ASF a fost instalată pe 29 aprilie 2013.

‘Probabil, Daniel Tudor va avea multe de răspuns, pentru că a protejat Astra’, a subliniat el.

În ultimii trei ani, Astra a acordat împrumuturi intragrup în valoare de 110 milioane lei, din care 102 milioane lei (peste 90%) au mers către Societatea Media Holding, care deţine publicaţia România Liberă.

‘Vom încerca să aflăm cine sunt beneficiarii acestor împrumuturi şi de ce nu au fost returnaţi’, a spus Ruşanu.

Raportul de control al ASF la Astra şi nota Direcţiei de Supraveghere au făcut obiectul unei evaluări comune cu Banca Centrală şi Ministerul Finanţelor Publice, în urma căreia a rezultat că expunerea sistemului bancar românesc pe societatea Astra este redusă, iar problemele financiare nu antrenează risc sistemic în acest sector.

De asemenea, riscul de contaminare în sistemul asigurărilor este limitat.

Astra Asigurări activează pe piaţa românească de peste două decenii. Compania s-a desprins în 1991 din fostul ADAS, colosul asigurărilor deţinut de statul român. Compania a deschis două sucursale în afara României, în Ungaria, la finalul anului 2010, respectiv în Slovacia în decembrie 2012. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata