Autorităţile române sunt vinovate pentru avertismentul transmis de CE în cazul Kronospan

Autorităţile române sunt vinovate pentru situaţia de la Kronospan şi, implicit, pentru faptul că Uniunea Europeană a transmis joi (18 martie 2010) României avertismentul final privind încălcarea mai multor texte de referinţă din legislaţia europeană de mediu, precizează Centrul Independent pentru Protecţia Mediului Sebeş (CIPMS).

„Am căutat implicarea Comisiei Europene, deoarece ne-am săturat să asistăm la nepăsarea gravă şi constantă a autorităţilor pentru acele legi menite să ne protejeze şi să ne asigure o corectă informare şi consultare înainte de luarea oricărei decizii în privinţa unei operaţiuni industriale la o asemenea scală.
Autorităţile române nu numai că au refuzat să aplice legile respective, dar, mai grav decât atât, au coalizat activ cu Kronospan în încercarea de a acoperi gravele ilegalităţi comise”, afirmă, într-un comunicat remis vineri (19 martie 2010) preşedintele CIPMS, Matei Mircea.

Acesta a atras atenţia că, dacă România nu reuşeşte să elimine acuzaţiile care i se aduc, atunci acesta ar putea deveni primul caz în care ţara noastră este adusă în fata Curţii Europene de Justiţie (CEJ) în privinţa evaluărilor impactului asupra mediului.
La rândul său, directorul executiv al Centrului Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu (CIDRM) din Cluj-Napoca, Ştefania Simion, a subliniat că autorităţile române duc lipsă de voinţă pentru aplicarea legislaţiei de mediu.

„După o monitorizare de peste trei ani a platformei industriale de la Sebeş şi a atitudinii autorităţilor române faţă de Kronospan, concluziile trase sunt extrem de îngrijorătoare pentru România: autorităţilor le lipseşte, în mod evident, voinţa de a aplica legislaţia de mediu şi nu pare să le pese de dreptul publicului de a decide în privinţa viitorului sănătăţii mediului şi comunităţii lor.

Vom susţine în continuare cazuri la diferite niveluri de decizie, atât europene, cât şi naţionale, pentru a ne asigura că se aplică toate măsurile corespunzătoare, inclusiv în privinţa autorităţilor responsabile’, a declarat Simion.
Comisia Europeană a înaintat, joi, 18 martie, României avertismentul final privind încălcarea mai multor texte de referinţă ale legislaţiei de mediu a UE atunci când a permis construcţia fabricii de producere de formaldehidă a Kronospan Sebeş.

Cazul de încălcare (infringement – n.r.) a fost deschis de CE, Directoratul de Mediu, ca urmare a unei sesizări formulate de ONG-urile din România implicate în campania ‘Sebeş fără Poluare!’. Kronospan România, cel mai mare producător de plăci PAL din sud-estul Europei, este o filială a multinaţionalei Kronospan.
Compania operează pe teritoriul românesc în oraşele: Sebeş, Braşov şi Constanţa.

De-a lungul timpului, activitatea Kronospan a fost reclamată de ONG-urile de mediu pentru încălcarea gravă a legislaţiei privind autorizarea de mediu şi a lucrărilor de construcţii, având un impact semnificativ asupra sănătăţii populaţiei şi a mediului, din cauza emisiilor de substanţe periculoase care se folosesc în procesul de producţie (formaldehida, praful de lemn fin PM10).
În anul 2007, Kronospan a construit pe platforma sa industrială de la Sebeş o fabrică de producere de formaldehide cu o capacitate de producţie de 60.000 de tone pe an, fără o evaluare a impactului asupra mediului şi înainte de obţinerea unei autorizaţii de construire.

Autorităţile cu competenţe în acest caz (Garda de Mediu Alba) nu au aplicat măsurile legale corespunzătoare împotriva Kronospan şi au trecut cu vederea Directivele Europene privind evaluarea impactului asupra mediului (Directiva EIA) şi cea privind prevenirea pericolelor de accidente majore în care sunt implicate substanţe periculoase (Directiva SEVESO).
Ulterior, în urma solicitărilor Kronospan, Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului Sibiu /ARPM/ a emis un aviz de mediu pentru construcţia deja existentă, dar ilegală a companiei.

În comunicatul de presă din data de 18 martie, CE se arată că România a încălcat Directivele europene EIA şi SEVESO atunci când nu a aplicat măsurile corespunzătoare pentru sancţionarea fabricii ilegale pentru producerea a 60.000 de tone de formaldehidă pe an.
Potrivit Comisiei, un prim avertisment scris („Scrisoare de somare”) a fost trimis României în octombrie 2009, însă răspunsul primit din partea autorităţilor române a fost „nesatisfăcător”.

Citește și
1 Comentariu
  1. nemo spune

    Oare de ce nu ma mir? Intrebarea este cum de s-a ajuns la o asemenea stare? In afara deja proverbialei indolente si incompetente a organelor statului, pe undeva se strecoara si mai proverbiala spaga. Cat a dat K si cui? Bineinteles, aceleasi proverbial de indolente si incompetente organe de urmarire a coruptiei nu ne vor da raspuns niciodata, eventual un NUP udrist daca, prin absurd, ar fi obligate sa se deranjeze si sa se, asa zis „autosesizeze”. Iar UE pana la urma se va plictisi si ne va lasa in plata Domnului, sa ne scaldam in marasmul portocaliu.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata