Avem companii de stat care nu ştiu să folosească banii obţinuţi din listarea la bursă

Există companii româneşti de stat listate la bursă care nu ştiu cum să folosească banii astfel obţinuţi şi nu au proiecte care să le permită să valorifice aceste sume de bani, a declarat, luni, Ionuţ Simion, preşedintele Camerei de Comerţ Americană în România (AmCham România), într-o întâlnire cu presa.

„Piaţa de capital poate fi o sursă alternativă pentru atragerea de capital în România. Dacă România ar reuşi să fie considerată o piaţă emergentă pentru fondurile de investiţii, noi am putea să atragem în mod implicit mult mai mulţi bani care să ne permită să-i punem în economie”, a spus el.

Simion a admis că problema majoră pentru companiile româneşti de stat este lipsa proiectelor în care să fie valorificate sumele obţinute din listare.

„Problema majoră cu care ne confruntăm este că avem companii româneşti de stat care se privatizează sau îşi listează o parte din participaţiile pe care le au şi nu ştiu ce să facă cu banii. Au bani pe care i-au strâns dar le lipsesc proiectele care să le permite să valorifice şi să genereze plus valoarea pe care toţi ne-o dorim”, a subliniat preşedintele AmCham.

Până acum au fost listate la bursă companii româneşti de stat precum Electrica, Nuclearelectrica, Romgaz, Transelectrica şi Transgaz, iar statul şi-a planificat privatizarea pe piaţa de capital a Hidroelectrica, atunci când condiţiile de piaţă vor permite acest lucru.

La rândul său, Cristian Agalopol, membru al Consiliului Director al AmCham, a precizat că piaţa de capital este unul dintre domeniile unde România ar trebui să capitalizeze în viitorul imediat, pentru a reuşi să facă din piaţa de capital o sursă alternativă de finanţare a economiei Româneşti.

„La ora actuală, gradul de finanţare a economiei româneşti prin piaţa de capital este probabil cel mai mic din Europa şi nu se poate vorbi de o dezvoltare pe termen lung a economiei, de un suport pe care Guvernul, indiferent de culoarea politică, doreşte să-l ofere economiei româneşti şi companiilor locale fără a lua în calcul şi posibilitatea de finanţare prin piaţa de capital”, a arătat el.

AmCham reuneşte peste 400 de companii cu investiţii de cel puţin 20 de miliarde de dolari şi 250.000 de locuri de muncă în total, reprezentând 24% din PIB-ul României. Din cele 400 de companii, 37% sunt cu capital social românesc, 28% companii americane şi 26% companii europene. Totodată, 55% dintre companii sunt multinaţionale, 37% sunt IMM-uri, iar 8% reprezintă organizaţii non-profit. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata